Skellefteå och EIB blottar regeringens brist på ekonomiskt program

 

LEDARE | I Skellefteås och EIB:s kreativa upplägg är ”micro social housing” ett verktyg för att lösa finansieringen.
Kan det genomföras i stabilt socialdemokratiska Skellefteå borde det också kunna genomföras i övriga Sverige.

Den 19 mars rapporterades att Skellefteå kommun erhåller ett maffigt stödpaket av Europeiska Investeringsbanken (EIB) för att bygga bostäder. Händelsen är intressant från två perspektiv. Låt oss börja med det specifika.

Stödet från EIB är en del av bankens så kallade Public Service Facility-program som syftar till att främja omställningen av särskilt miljöskadlig verksamhet. I Sverige är tre orter/industrier utpekade; Luleå/ SSAB, Slite/ Heidelberg Cement och Skellefteå/ Boliden. Bankens stöd syftar till att stötta investeringar i den gröna omställningen men också att stödja kommunens ansträngningar i samma riktning.

En kommun som vidtar åtgärder som direkt eller indirekt främjar omställningen, exempelvis genom att stötta kompetensförsörjningen, kan alltså få stöd, både som direkt bidrag och fördelaktiga lån. I det här fallet har EIB beviljat 120 miljoner kronor i direkt stöd och ytterligare 800 miljoner kronor som lån för att möjliggöra byggandet av 743 bostäder.

Stödet till Skellefteå visar att även med en så låg andel som fem procent av det samlade utbudet ger EU grönt ljus

Villkoren för lånedelen av paketet är fördelaktiga och enligt kommunens ekonomidirektör Samuel Lundqvist helt i nivå med kommunernas egen internbank Kommuninvest. (Som bekant äger Skellefteå kommun ett konkurrenskraftigt energibolag, flygplatsen och en hel del mark vilket ger en stark balansräkning och hög rating.) En mindre andel (fem procent) av de kommande bostäderna ska avdelas för sociala förturer och syftet med stödpaketet är att främja hela lokalsamhällets utveckling. Därmed undviks gällande regler om otillåtet statsstöd.

Den senare detaljen är värd att uppmärksammas och för tanken över till en mer generell iakttagelse. Det är visserligen väl känt sedan tidigare att EU tillåter statsstöd via bidrag eller fördelaktiga lån, om bostäderna har ett uttalat socialt ändamål. Stödet till Skellefteå visar att även med en så låg andel som fem procent av det samlade utbudet ger EU grönt ljus. Som bekant finns ett stort behov av permanenta boendelösningar för hushåll med olika typer av sociala problem samt hushåll, inte minst ensamstående med barn, som är hårt ekonomiskt pressade.

På det sättet skulle regeringen kunna slå två flugor i en smäll

EIB-paketet till Skellefteå ger stöd för en tanke som före detta bostadsminister Stefan Attefall lanserat och även delgivit regeringen, det vill säga en ny form av investeringsstöd med en mindre andel bostäder för särskilda sociala ändamål. På det sättet skulle regeringen kunna slå två flugor i en smäll. Dels skulle bostadsbyggandet få en helt nödvändig skjuts, dels skulle de mest utsatta hushållen äntligen kunna erbjudas ett permanent boende, i form av en svensk form av ”micro social housing”. Vågar man ett sådant steg i stabilt socialdemokratiska Skellefteå borde det inte vara så värst dramatiskt i andra kommuner heller.

Zoomar man ut är det uppenbart att exemplet EIB/ Skellefteå sätter fingret på regeringens ömma punkt; avsaknaden av ekonomiskt/ finansiellt program för att lösa bostadskrisen. Alla med insikt i bostadsmarknadens funktionssätt vet att A och O är att finansieringsmarknaderna fungerar. Det gör den bevisligen inte. I detta nu får även starka bostadsutvecklare ytterst få, om ens någon, offert till byggkreditiv eller långfristig finansiering, såvida man inte lastar in mer än 50 procent eget kapital eller accepterar mycket höga säljgrader. Den som försöker låna till en exploateringsfastighet möts av en flinande bankman och ett ”tack men nej tack”. Oddsen för en ung familj att få ett bolån är välkända.

Men lugn bara lugn, det råkar ju finnas människor med beslutskraft på Europeiska Investeringsbanken

För regeringen och dess olika företrädare inom närings- och finansdepartementet börjar handlingsförlamningen bli pinsam. Kanske är det därför det verkar närmast omöjligt att få någon företrädare för regeringen till Bopol Live den 29 maj som har just den brännande frågan om finansieringen som tema. Men lugn bara lugn, det råkar ju finnas människor med beslutskraft på Europeiska Investeringsbanken.

Lennart Weiss
Chefredaktör, Bostadspolitik.se
Kommersiell direktör, Veidekke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.