Tron på bostadspriserna ökar – nu går det nära två optimister på varje pessimist

Ordna Bolåns månatliga undersökning Bolånebarometern genomförd av Nepa visar att andelen som tror på stigande bostadspriser nu är nästan dubbelt så många som de som tror på sjunkande bostadspriser det närmsta halvåret. Vad gäller bolåneräntorna är det jämnare – andelen som tror på sjunkande bolåneräntor är 14 procent fler än de som tror på stigande.  

– Att vi nu nästan ser två optimister för varje pessimist vad gäller prisutvecklingen på bostäder är ett förskalv inför en positivare prisutveckling, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån.

– En av tre tror på sänkta räntor inom ett halvår och min bedömning är att deras förväntan infrias lagom till sommaren, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån.

– Man skulle nästan kunna se det som att bostadsmarknaden just nu har en skuld att betala in vad gäller antalet bostadsaffärer. Det har gått så trögt senaste tiden att marknaden snart måste kompensera, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån.

Bolånebarometern undersöker också populära bindningstider och hinder folk ser på bostadsmarknaden.

– I februari ökar andelen som säger att de inte får ett lån från 14 till 16 procent. Samtidigt ökar andelen som säger att de inte får tillräckligt höga lånelöften från 9 till 11 procent. Jag tror att detta kan hänga ihop med att optimismen gör bostadsdrömmar verkligare vilket innebär att även hindren blir verkligare, säger Hemad Razavi.

Om undersökningen

Statistik baseras på en riksrepresentativ månatlig undersökning genomförd av marknads-undersökningsföretaget Nepa bland allmänheten 25–59 år i Sverige under perioden januari 2023 – februari 2023. Varje månad svarar mellan cirka 1 000 respondenter Bolånebarometerns frågor.

Ordna Bolån är ett systerbolag till Svensk Fastighetsförmedling.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.