Total krasch – ”Tror inte vi återhämtar oss förrän i början på nästa decennium”

 

Riksbyggens vd Johanna Frelin och Rikshems kommersiella chef Petter Jurdell tecknar en närmast nattsvart lägesbild av nyproduktionen i Tidningen Näringslivet.

TN konstaterar att det lades 5 654 varsel inom byggindustrin under årets nio första månader, en uppgång med 160 procent. Bara i september varslades 1 522 personer.

– Det är den perfekta stormen. Vi går mot en total byggkrasch i alla boendeformer, säger Petter Jurdell, kommersiell chef på Rikshem till Tidningen Näringslivet.

– Jag tror inte vi återhämtar oss förrän i början på nästa decennium som bransch, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen, som normalt startar 2 000 lägenheter per år – i år siffran 280.

Johanna Frelin medverkar på Bostadspolitik.se:s event Bopol Live i Stockholm den 17 januari.

En konsekvens är att kompetens lämnar branschen, som under 90-talskrisen.

– Om det sker tar den lång tid att bygga upp igen, vilket tyvärr medför att det blir ytterligare press på byggkostnaderna uppåt, då resurserna kommer att vara begränsade när det väl vänder, säger Petter Jurdell.

De efterlyser politiska  åtgärder.

Petter Jurdell lyfter att införandet av någon form av räntesubvention, fri hyressättning i nyproduktion, pausad reavinstbeskattning och slopat amorteringskrav som några potentiella politiska lösningar.

– Om regeringen vill göra något som underlättar för marknaden på sikt så är det dels att ta bort amorteringskravet för att öka intresset för nyproduktion av bostadsrätter och småhus, dels att införa fri hyressättning i nyproduktion för hyresrätter. De åtgärderna är inte dyra för staten och kommer förmodligen inte att trycka upp inflationen på sikt. De kommer inte göra så att byggstarterna ökar till de nivåer vi haft, men det kommer skapa andrum så att bostadsbyggandet inte kollapsar helt, säger Petter Jurdell.

Läs hela artikeln här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.