Skrota vinstskatt – inför ny fastighetsskatt

Hans Lindblad som leder regeringens produktivitetskommission säger i en stor intervju med Dagens Industri att bostadsmarknaden är en av huvudfrågorna för kommissionen och att han ser behov av stora förändringar.

Hans Lindblad slår fast att reglerna för bygglov behöver ”städas upp” och att tillgången på byggbar mark måste öka. Han tittar bland annat på ett förslag som innebär att mark som är avstyckad och avsedd för småhus alltid ska få bebyggas, om det inte finns synnerliga skäl.

han vill också se ett mer standardiserat småhusbyggande.

Han tittar också på en ny fastighetsskatt, som han beskriver som ett slags ISK-sparande för bostadsmarknaden.

– Man skulle ha en liten löpande beskattning av boendevärdet, ungefär som på ett investeringssparkonto. Där plockar du in ditt kapital, du har en löpande beskattning och så har du ingen reavinstskatt. Det kan sedan kombineras med andra skattesänkningar, till exempel sänkt stämpelskatt, sänkta inkomstskatter och en borttagen kommunal fastighetsavgift, säger Hans Lindblad till DI.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.