Så påverkas byggbranschen av lönegolvet

 

Den 1 november höjdes försörjningskravet för den som söker arbetstillstånd i Sverige.
Byggföretagen menar att kravet kan bli lönedrivande och hotar branschens kompetensförsörjning.

De nya reglerna kring arbetskraftsinvandring innebär att alla som ansöker efter den 1 november måste ha en lön som uppgår till minst 27 360 kronor per månad.

– Byggföretagen avvisade ett förhöjt försörjningskrav i vårt remissyrkande. Vi menar att kravet riskerar att bli lönedrivande och kan hota branschens kompetensförsörjning, säger Siri Hallberg Björklund, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.

Genomsnittlig lön för en byggnadsarbetare i Sverige ligger på 36 900 kronor per månad. Två yrken som kan påverkas av lönegolvet är betongarbetare där drygt 10 procent tjänar under 30 500 kronor per månad och byggstädare vars medianlön ligger på 25 500 kronor per månad.

– Samtidigt finns några faktorer som gör siffrorna något komplicerade. Dels tjänar de som är anställda på lärlingsavtal 75 procent av en fullbetald yrkesarbetare. Dels kan de som kommer in på arbetstillstånd från tredje land anställas av en underentreprenör utan kollektivavtal, säger Siri Hallberg Björklund.

Enligt Byggföretagens medlemsundersökning Byggbarometern uppger nio av tio byggföretag verksamma i Sverige att man har svårt att få tag på rätt utbildad arbetskraft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.