”Högsta första motbudet jag har lagt”

 

Hyresgästföreningen utvecklar om motbudet i hyresförhandlingarna i Stockholm.

I fredags meddelads att Hyresgästföreningen har lagt ett motbud på 3,3 procents hyreshöjning för 2024 som svar på Fastighetsägarnas yrkande på tolv procents höjning.

Höjningen är ett snitt – motbudet ligger på mellan 2,4 och 4,2 procents höjning.

Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg Kristoffer Burstedt säger till Hem & Hyra:

– Hyresgästerna har en väldigt tuff tid nu. Fastighetsägarna har krävt 12 procent, vilket är helt otänkbart. Vi har gjort vårt yttersta för att ta fram ett seriöst bud. Extremt höga eller låga bud för inte förhandlingarna framåt, sånt är bara positionering. Det är det högsta första motbudet jag har lagt men vi lägger det på den nivån för att visa att vi är seriösa och föra förhandlingarna framåt.

Den 27 oktober träffas parterna igen.

– Fastighetsägarna vill skicka vidare hela notan till hyresgästerna, men vi har inte de marginalerna. Bolagen har haft många väldigt goda år och har haft alla möjligheter att rusta för svårare tider. Hyresgästerna har inte haft samma möjlighet, säger Kristoffer Burstedt.

Nathalie Brard, chef för Fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm, är tydlig med vad hon tycker om Hyresgästföreningens motbud.

– Väldigt lågt.

Enligt Nathalie Brard så skulle Fastighetsägarna behöva ha en ännu högre höjning än de 12 procent som de krävt för att täcka de ökade kostnaderna.

– Vi har trots det valt att justera ner budet till 12 procent, eftersom vi vill ha en snabb och konstruktiv förhandling, skriver hon i ett mejlsvar till Hem & Hyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.