Äpplen är goda men päron är gröna

DEBATT | Elias Efvergren, förhandlare på Hyresgästföreningen, menar att Fastighetsägarna drar felaktiga slutsatser av sin egen studie.

Fastighetsägarna har genomfört en studie bland 500 hyresgäster. Det de kommer fram till där är att hyresgäster förväntar sig höga hyreshöjningar. Från det drar de slutsatsen att ”hyresgäster är förberedda” på detta.

Först och främst: Att förvänta sig och att anse att något är acceptabelt (eller till och med bra) är två helt skilda saker. Jag förväntar mig till exempel att klimatförändringarna kommer att få katastrofala konsekvenser. Det har ju inget att göra med vad jag tycker om det. Jag kan ta ett till exempel: jag förväntar mig att ägarna i SBB och Heimstaden kommer att landa väldigt mjukt trots att de spelat roulette på bostadsmarknaden och förlorat. Återigen, vad vi förväntar oss och vad vi tycker om saker är inte samma sak.

Boendet är kanske efter mat det som du som människa har minst möjlighet att prioritera bort

Sedan att hyresgäster är ”förberedda” på ännu högre hyror får det att framstå som att det handlar om mental inställning. Boendet är kanske efter mat det som du som människa har minst möjlighet att prioritera bort. Att människor har ställt om sin ekonomi för att ha möjlighet att ha någonstans att bo framöver ska Fastighetsägarna inte ta som en inteckning för att hyresgäster kommer att acceptera deras agerande.

Slutligen, som slutkläm i detta haveri, säger Fastighetsägarna att ”ökade kostnader drabbar just nu de flesta och särskilt hårt drabbas de som äger sin fastighet oavsett om det är bostadsrättsförening, hyresvärd eller villaägare.” Förlåt, men vad är att ”drabbas” i deras värld?

Jag förstår vad de menar. Med den snällaste av tolkningar förstår jag att de menar att hyresvärdar har haft större utgiftsökningar i absolut mening.

Men när det enligt ens egen undersökning framgår att 300 000 hyresgäster kommer att ha svårt att klara av (inte gå från entrecôte till ryggbiff, inte pausa poolbygget utan Klara av!) en högre höjning än förra året då tycker jag man ska vara väldigt försiktig med att påstå att hyresvärdar har ”drabbats” hårdare än hyresgäster.

Elias Efvergren
Förhandlare på Hyresgästföreningen

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Kan inte mer än hålla med dig Elias. Någonstans måste debatten och dess ensidiga riktning faktiskt vändas och belysas från fler håll!

    Tack för att du gör det.
    / Carolina

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.