Boverket: 67 300 bostäder behöver byggas varje år

Samtidigt som bostadsbyggandet har kraschat ökar behovet av nya bostäder. Boverket har nu genomfört nya beräkningar av det nationella behovet för perioden 2023–2030. De kommer fram till att det behövs 67 300 nya bostäder årligen till och med 2030. Det är en ökning med sex procent fler bostäder än den beräkning Boverket tog fram för ett år sedan.

– Det mest oroväckande är inte att byggbehovet nu skrivits upp med sex procent utan det är att det redan allvarliga läget med ett stort historiskt bostadsunderskott nu riskerar att försämras när bostadsbyggandet stagnerat samtidigt som befolkningen fortsätter att öka. I vår senaste byggprognos för nästa år bedöms lite drygt 20 000 bostäder att påbörjas 2024. Det är långt ifrån det behov vi har, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

Orsaken till det ökade behovet är att antalet hushåll ökar mer än vad SCB förutspådde för ett år sedan. Men också att det sedan 2006 uppbyggda latenta behovet av bostadsbyggande förvisso fortsatt att minska tack vare en relativt hög bostadsproduktion men takten är för låg för att underskottet ska betas av under beräkningsperioden.

– Att bostadsbyggandet nu kraftigt bromsat in innebär att de utmaningar bostadsmarknaden stått inför under lång tid riskerar att bestå och sannolikt förvärras under denna beräkningsperiod. Personer som står utanför bostadsmarknaden riskerar att få ännu svårare att ta sig in och trångboddheten riskerar att öka, säger Bengt J Eriksson, bostadsmarknadsexpert på Boverket.

Här kan du läsa mer om Boverkets bedömning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.