Hans Lind: En bransch ska inte räddas av politiker hela tiden

 

I en intervju med Affärsvärlden, med rubriken ”Politikerna driver upp bostadspriserna” ger professor Hans Lind sin bild av prisutvecklingen, stimulanser och rotavdrag.

Hans Lind menar att vi inte ser ständigt ökande byggpriser, och även villapriser beroende på att politikerna ingriper och stimulerar. Han tar upp rotavdraget som ett exempel.

– Jag kan tycka att en bransch, där man läser om att det är sådana kostnadsökningar och effektivitetsproblem, inte ska räddas av politiken hela tiden. Man hade behövt vara tydlig med att vi vidtar bara åtgärder om vi ser en effektivitetsutveckling i branschen som är jämförbar med andra sektorer, säger han och tillägger:

­– Men nu går man in för tidigt. Då behöver inte branschen skärpa sig.

Han är också kritisk till att rotavdraget nu höjs från 50 000 till 75 000 kronor per person och år.

– Jag tycker att det här riktar sig till fel målgrupp. Det som behövs är nybyggande som vänder sig till hushåll med normala inkomster och inte mer renoveringar av småhus, säger han till Affärsvärlden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.