Bolåneutmanarens tillstånd återkallas

 

Finansinspektionen drar in bolåneutmanaren Bofinks tillstånd. Sedan Bofink fick tillstånd 2019 har bolaget bara beviljat två krediter, enligt FI.

När Bofink lanserades 2017 var tanken att tjäna pengar på att förmedla bolån, och bolaget hade en app som användes till att göra en ”hälsokoll” på sina bolån. Men idén flög inte och istället siktade bolaget på att ge egna bolån –  med beslut grundade på algoritmer och AI – och man fick tillstånd från Finansinspektionen i slutet av 2019.

Men Finansinspektionen drar nu tillbaka tillståndet.

FI skriver: ”Enligt uppgifter från bolaget har det sedan tillståndet erhölls 2019 och fram till att FI:s utredning inleddes under våren 2023, endast lämnat en kredit. I maj 2023 har bolaget lämnat ytterligare krediter till en kredittagare.

FI bedömer inte att den verksamhet som bedrivits är tillräckligt regelbunden för att bolaget ska anses ha drivit verksamhet enligt lagen. FI anser inte heller att de planer för verksamhetsuppstart som Bofink har presenterat är tillräckligt konkreta för att en varning ska vara tillräcklig.”

Bofink har sedan starten omgetts av kända investerare, som Collectorgrundaren Lena Apler, Spotify-Sophia Bendz och den före detta fotbollsstjärnan Fredrik Ljungberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.