Låt höstbudgeten bli ett vårtecken i permafrosten

 

TMF:s David Johnson och Sveriges Byggindustriers Catharina Elmsäter-Svärd efterlyser reformer i höstbudgeten på DI Debatt.

Duon laddar med ett helt batteri av åtgärdsförslag:

# Skattelättnader för investeringar i bostadsutveckling och krafttag för att smörja de byråkratiska processer som ofta försenar byggprojekt.

# Startlån för förstagångsköpare och slopa det skärpta amorteringskravet för att sänka trösklarna till den ägda marknaden.

# Systemet för hyressättning bör ses över. Genom att göra det mer attraktivt att bygga bostäder kommer utbudet att öka och prispressen minska.

# Stimulera efterfrågan genom att utöka och utvidga ROT-avdraget.

# Sänk flyttskatterna, tillfälligt eller permanent – stämpelskatt, lagfartsavgifter, pantbrevsavgifter, uppskovsavdrag.

# Öka pressen på kommunerna att tillgängliggöra mark – bland annat genom att ge Boverket i uppdrag att ta fram vägledningar till kommunerna hur de kan öka byggandet av bostäder.

De avslutar: ”Byggkrisen är inte bara kris för den enskilde, utan en kris för hela vårt samhälle. När en hel sektor står helt stilla påverkas svensk tillväxt på totalen. De medarbetare som sägs upp i dag gör det dessutom på en arbetsmarknad som fortfarande är relativt god. Det finns därför en stor risk att byggindustrins nyckelkompetenser försvinner för alltid. Det är hög tid för regeringen att ta tag i den permafrost som lagt sig över bostadsbyggandet. Regeringens höstbudget kan bli ett första vårtecken.”

Läs hela inlägget här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.