HGF: Bostadsbidraget en skuldfälla och allmännyttan allt mindre

En ny rapport från Hyresgästföreningen visar att en väldigt stor del av dem som fått bostadsbidrag blir återbetalningsskyldiga. I rapporten har Hyresgästföreningen även kartlagt allmännyttan, vars andel på bostadsmarknaden fortsätter att bli mindre – från att ha utgjort ungefär 25 procent av bostadsmarknaden under början av 90-talet, står de allmännyttiga bostäderna i dag för runt 16 procent.

Hyresgästföreningens andra lägesrapport för i år visar på ett bostadsbidrag som i mycket hög grad resulterar i återbetalningskrav och som faktiskt riskerar att bli en skuldfälla. Rapporten visar även att bostadsbidraget lever kvar i 90-talet. Hyresgästernas lägesrapport tittar också på andelen kommunalt ägda hyresbostäder i ett nytt allmännyttigindex, och siffrorna pekar på en stadigt krympande allmännytta.

– Så som bostadsbidraget är utformat idag så är det alldeles för många hyresgäster som riskerar att hamna i en skuldfälla på grund av återbetalningskrav. Har du redan en ansträngd ekonomi kan ett sådant här krav bli det som tippar hela din ekonomi över ända, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen.

Hyresgästernas lägesrapport visar att så mycket som 37 procent av alla ensamhushåll som får bostadsbidrag förväntas bli återbetalningsskyldiga, och hela 48 procent av sammanboende sökande.

Detta beror på att de överstiger gränsen för hur mycket man får tjäna för att få bostadsbidraget. Den ansökande gör en egen bedömning av hur mycket hen kommer att tjäna.

Inkomstgränserna har knappt anpassats överhuvudtaget de senaste 25 åren, något som leder till allt färre stödberättigade hushåll. 1997 fick 8 procent av hushållen bostadsbidrag, jämfört med knappt 4 procent år 2022.

– Dagens bostadsbidrag lever kvar i 90-talet och det slår hårt mot många hushåll som lever på marginalen. Allt färre av de som behöver stöd får det, och de som faktiskt är stödberättigade för sina boendekostnader kompenseras allt mindre eftersom bostadsbidraget blundar för det faktum att hyrorna ökat markant de senaste 25 åren. Det är hög tid att bostadsbidraget reformeras och hamnar i takt med samtiden, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen.

I Hyresgästernas lägesrapport har Hyresgästföreningen också tittat på de allmännyttiga bostadsbolagen och kan genom ett nytt allmännyttigindex peka på en tydlig utveckling: Allmännyttans andel av bostadsmarknaden fortsätter krympa. Detta beror främst på att nyproduktionen inte håller jämna steg med det privata bostadsbyggandet. Från att ha utgjort ungefär 25 procent av bostadsmarknaden under början av 90-talet, står de allmännyttiga bostäderna i dag för runt 16 procent.

Olof Karlsson, utredare på Hyresgästföreningen. Bild: Sophie Ehmsen

– Det är oroväckande och problematiskt att andelen allmännyttiga lägenheter blir mindre för varje år. De allmännyttiga bostadsbolagen är inte bara uppskattade hyresvärdar åt tusentals hyresgäster, de är också ett av våra mest kraftfulla bostadssociala verktyg som nu sakta monteras ner. Vi på Hyresgästföreningen vill en gång för alla vända utvecklingen och se en politik som bistår kommunerna i att få fart på byggandet av nya allmännyttiga bostäder, säger Olof Karlsson, utredare på Hyresgästföreningen och rapportförfattare till Hyresgästernas lägesrapport.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.