Colivingbolags hyror ifrågasätts

Ett nytt boendekoncept eller bara en form av inneboende? Colives affärsmodell ifrågasätts av Hyresgästföreningen och Orimlig Hyra som nu är på väg till hyresnämnden.

Hem & Hyra skriver om tvister kring Colives boenden. Colive marknadsförs som ett nytt boendekoncept där hyresgästerna dels har ett eget privat rum, men även en stor gemensam yta som delas med andra hyresgäster.

Orimlig Hyra, som arbetar med att driva hyresärenden i hyresnämnden, är nu på väg till nämnden med ett ärende i Haninge, där en hyresgäst i 13 månader hyrt ett boende för drygt 7 000 kronor i månaden.

Det privata rummet är sju kvadratmeter och hyresgästen delar sedan gemensamma ytor med ett antal andra hyresgäster. Enligt Orimlig Hyras sätt att se det rör det sig om ett inneboendekoncept som ska få ha max 2 100 kronor i hyra.

– Om man hyr en sjättedel av en lägenhet, ett rum, ska man inte betala så här mycket. Det är en uppenbart oskälig hyra, säger Alban Dautaj, vd på Orimlig Hyra till Hem & Hyra, som även skriver att Hyresgästföreningen samlar in fullmakter från boende för att slå fast en rimlig kostnad för varje lägenhet.

Än så länge har Hyresgästföreningen inte drivit något ärende mot bolaget, men arbetar med att samla in fullmakter från boende för att kunna fastställa en rimlig för respektive lägenhet.

– Vi har fått in fullmakter för flera lägenheter, så kallade hubbar. Det har även bildats en lokal hyresgästförening för en av dem, säger Jens Waldenström, jurist på Hyresgästföreningen till Hem & Hyra.

Han menar att Colive är att likna vid ett delat studentboende, och därför bör Colive ha liknande hyror.

Coliving handlar inte bara om att ”hyra ett rum”

Katarina Liljestam-Beyer, medgrundare till Colive, har en helt annan syn på konceptet. Hon säger till Hem & Hyra:

– Orimlig Hyra verkar endast definiera själva sovrummet som hyrbar yta, men sanningen är ju att varje hyresgäst har tillgång till ett koncept inklusive ytor med kök, vardagsrum samt andra sociala ytor.

Hon trycker på att konceptet coliving inte handlar om att hyra ”endast ett rum” och att bostaden inte bör jämföras med en ordinär hyreslägenhet. I månadsavgiften ingår bland annat fullt möblerade boendeytor, hemförsäkring, städning, wifi samt en värd som är tillgänglig under kontorstid.

– Varje hyresgäst betalar för sin beskärda del av bostadsytorna i fastigheten. Det betyder en yta på mellan cirka 24 och 34 kvadratmeter per person. Dessutom ingår alltså avgifter för övriga faciliteter och tjänster.

Tidigare i år bildade flera coliving-aktörer Svenska Colivingförbundet för att stärka coliving som boendeform. Katarina Liljestam-Beyer är ordförande i förbundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.