Bostadspolitik.se i Almedalen

Onsdagen den 28 juni viks åt bostadspolitik i Almedalen. Vi håller till på Clarion Hotel Wisby – i Paviljongen, ingång 50 meter söder om hotellentrén –  och vårt program sträcker sig från lunch till sent på kvällen. Vår stora kvällsaktivitet Super Wednesday vill vi att du förhandsanmäler dig till – det gör du här.

Clarion Hotel Wisby ligger centralt till – adressen är Strandgatan 6 och väl på plats hittar ni oss i Paviljongen – ingång 50 meter söder om hotellentrén –  från lunch och framåt. Vi tycker även att ni gott kan lägga er förmiddag på samma ställe – vår delägare Veidekke kör ett antal viktiga seminarier på samma plats då.

 

Bostadspolitik.se:s program:

13.00–14.00 Tvärstopp i bostadsbyggandet – nu krävs nya grepp
Bostadsbyggandet har kollapsat, köpkraften urholkats och tillgångar tappat värde. Byggkostnader och räntor har stigit. Samtidigt råder en stor bostadsbrist – kollapsen på bostadsmarknaden kan leda till en samhällsbyggnadskris som hotar industriskiftet i norr och arbetsmarknadens behov av kompetens.
Det svenska bostadsbyggandet har på två år fallit från 70 000 bostäder till de 25 000 som beräknas byggstartas i år. Hur kan vi få en jämnare byggtakt i nyproduktionen, en takt som håller bättre över konjunkturcyklerna? Seminariet inleds med en genomgång av det aktuella marknadsläget och tankar om hur en jämnare bostadsproduktion kan främjas. Därefter diskuteras problembilden av två paneler; den första bestående av bygg-, finans- och fastighetssektorn och den andra av politiker: Hur kan byggandet hållas uppe på kort sikt och hur kan man skapa förutsättningar för att skapa en jämnare byggtakt över tid? Ska den finansiella riskdelningen ändras? Vilka nya spelregler krävs? Vad kan branschen och politiken göra?
Medverkande:
Anna Bellman, moderator
Lennart Weiss, expertkommentator, Bostadspolitik.se/Veidekke
Ted Lindqvist, vd, Evidens
Robert Boije, chefsekonom, SBAB
Sten Nyberg, professor i nationalekonomi, Stockholms universitet
Joakim Henriksson, vd, Obos Sverige
Nancy Mattsson, projektutvecklingschef, JM, ordförande, Bygg i Tid
Viktor Mandel, vd, Sveafastigheter
Larry Söder, bostadspolitisk talesperson, Kristdemokraterna
Jakob Olofsgård, bostadspolitisk talesperson, Liberalerna
Jennie Nilsson, bostadspolitisk talesperson, Socialdemokraterna

 

14.10–14.30 Heta stolen: Henrik Braconier – stänger Finansinspektionen ute förstagångsköpare?
Heta stolen-intervju med Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier. Finansinspektionen spelar en nyckelroll på bostadsmarknaden, inte minst när det kommer till frågan om amorteringskrav och bolånetak. Restriktionerna ska minska kreditriskerna på bostadsmarknaden – för hushållen men även riskerna på samhällsnivå. Samtidigt har restriktionerna inneburit stora svårigheter för inte minst unga människor att komma in på den ägda bostadsmarknaden. Lösningen för en stor del av förstagångsköparna är istället dyra blancolån. Nu har bostadsbyggandet mer eller mindre kollapsat och många efterlyser åtgärder från regering och myndigheter för att det samhällsviktiga bostadsbyggandet ska hållas uppe. Hur ser Finansinspektionen på situationen?
Medverkande:
Henrik Braconier, chefsekonom, Finansinspektionen
Anna Bellman, moderator
Lennart Weiss, expertkommentator, Bostadspolitik.se/Veidekke

 

14.45–15.30 Hoten mot hyresrätten – förslumning och byggstopp
Förutsättningarna för att äga och bygga nya hyresrätter har försämrats dramatiskt. Nödvändiga upprustningar hotas och nyproduktionen har i stort sett kollapsat. Samtidigt är renoveringsbehovet stort och behovet av nya hyresbostäder i våra tillväxtregioner enormt.
Kraftigt stigande räntor, borttaget investeringsstöd, en kritiserad hovrättsdom och låga hyreshöjningar har lett till att viljan att investera i svenska hyresrätter har sjunkit drastiskt den senaste tiden. Från fastighetsägarsidan menar man att hyreshöjningarna inte på långa vägar täcker de stora kostnadsökningarna. Konsekvenserna av den nuvarande situationen kan bli att underhåll och renoveringar skjuts upp vilket i förlängningen kan leda till att stora delar av det svenska hyresbeståndet förslummas. Vad kan man göra åt den nuvarande situationen? Hyressättningssystemet och trepartsöverenskommelsen som ingicks förra året knakar i fogarna – ska systemet ändras? Vilka politiska åtgärder är lämpliga, i det akuta läget och på längre sikt? Behövs det nya stöd för renoveringar och nyproduktion? Ska riskdelningen ändras? Hur ska vi se på hyresrätten som boendeform i framtiden? Här diskuterar bostadsbransch och politiker situationen och framtiden.
Medverkande:
Anna Bellman, moderator
Kent Persson, samhällspolitisk chef, Heimstaden
Tomas Ernhagen, chefsekonom, Fastighetsägarna
Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen
Johan Löfstrand, riksdagsledamot (S) och ordförande, Sveriges Allmännytta
Alireza Akhondi, bostadspolitisk talesperson, Centerpartiet
Mikael Eskilandersson, bostadspolitisk talesperson, Sverigedemokraterna

 

15.40 – 16.00 Heta stolen: Finansmarknadsminister Niklas Wykman
Inför valet lovade de nuvarande regeringspartierna att lätta på amorteringskraven. Men i regeringsställning har ingenting hänt. Kritiker menar att regeringen inte vågar gå emot Riksbanken och Finansinspektionen.
Hur ser finansmarknadsministern på situationen med ett kraftigt minskat byggande i kombination med stor bostadsbrist, inte minst i städerna för industrisatsningarna i norr? På regeringens förhållande till Riksbanken och Finansinspektionen? På de finansiella riskerna på bostads- och fastighetsmarknaden? På de höga trösklarna in på den ägda marknaden? Är de ett problem och vad bör göras?
Medverkande:
Niklas Wykman, finansmarknadsminister (M)
Anna Bellman, moderator
Lennart Weiss, expertkommentator, Bostadspolitik.se/Veidekke

 

20:00 – 22:00 Super Wednesday: Vilken sida har den bästa bostadspolitiken?
Den svenska bostadsmarknaden är dysfunktionell. Den är trögrörlig och skillnaderna i förutsättningar mellan insiders och outsiders är enorm. Hur ska unga komma in på marknaden? Hur ska förutsättningarna för nyproduktion förbättras? Vilken sida har de bästa svaren – den blåa eller den röda?
I två debattdueller reder vi ut problemen och lösningarna mellan de olika sidorna. Super Wednesday är ett bostadspolitiskt event med slagkraftiga debatter mellan det blåa och det röda laget. Vi bjuder in alla bostadspolitiskt intresserade till att visa sitt engagemang genom att heja fram kvällens vinnare. Super Wednesday är både på allvar och på kul. Vi debatterar och minglar med andra bostadspolitiskt intresserade.
Super Wednesday är av tradition en stor mötesplats för bostadsintresserade i Almedalen.
Som alla event i Almedalen är eventet kostnadsfritt för besökarna, men vi vill att ni anmäler er till det här eventet. Säkra er plats genom att anmäla er här. I mån av plats går det också att anmäla sig på plats.

Medverkande:
Anna Bellman, moderator
Lisa Nåbo, förbundsordförande, SSU
Douglas Thor, förbundsordförande, MUF
Fredrik Kopsch, chefsekonom, Timbro
Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke
Kent Persson, samhällspolitisk chef, Heimstaden

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.