Byggkriminaliteten: ”Sluta att skylla på de utländska företagen”

Föreningen Rättvist Byggandes styrelse skriver på Fastighetstidningen: Kriminaliteten är huvudentreprenörens ansvar – och det är en myt att det är det utländska företagen som fuskar.

De skriver:

”Det är en seglivad myt som byggföretagen inte minst odlar och som utgår ifrån att ”alla vet”; att utländska företag är de som fuskar, har svart arbetskraft och skapar osund konkurrens inom byggbranschen.
Men det är inget annat än just en myt. Påståendet är lika felaktigt som att det främst skulle vara underentreprenörer långt ned i kontraktsleden som fuskar och begår brott. Vi vet det eftersom vi har statistik som styrker det. Ändå gömmer sig många byggföretag bakom dessa bekväma myter istället för att se om sina egna sätt att bygga hus åt beställarna.”

De menar att en tredjedel av de svenska företag de har granskat inte klarar de mest grundläggande villkoren; att det finns kollektivavtal, att de betalar korrekt skatt och att brott inte förekommer.

”Vi vet att också många av de utländska företagen inom bygg fuskar (ref Byggmarknadskommissionens rapport) men dessa företag utgör endast en väldigt liten del av branschen, max 10 procent.”

”Vår stora mängd data visar dessutom att de utländska företag som har fuskat i princip alltid är kontrakterade av ett stort svenskt byggföretag, som är medlem i branschorganisationer, och som har brustit i sin egen kontroll.”

De avslutar med:

”Vi hoppas att fler seriösa och modiga byggherrar och byggföretag tar till sig kunskaper och organiserar sitt arbete så att det ger en verklig effekt, policydokument och seminarier är inte lösningen. Det första steget är att modigt och klarsynt granska den egna verksamheten för att få en verklighetstrogen självbild. Vi lovar från byggherresidan att arbeta för att det ska bli en konkurrensfördel att ”göra rätt”. Med gemensamma krafter kan vi agera effektivt för att motverka den organiserade brottsligheten. Det är seriösa företag som ska vinna upphandlingar och bygga Sverige.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.