SEB: Korta boräntor mot 5–6 procent?

SEB konstaterar att byggandet är på väg mot ett totalstopp.

I onsdagens morgonrapport skriver SEB att flera indikatorer pekar mot en ”soft landing” eller ”no landing” (att nedgången i konjunkturen inte leder till någon ökad arbetslöshet) sedan fler konjunkturindikatorer kommit in positivt och Europa ser ut att hantera energikrisen på ett bra sätt.

Detta innebär dock att inflationen riskerar att bita sig fast och sätter press på centralbankerna att höja räntorna. Bygg- och bostadssektorn drabbas därmed hårt.

SEB (Carl Hammer) skriver:Flera varningar lyfts nu för att byggandet kommer till totalstopp: priser på insatsvaror för bostadsbyggen har rusat senaste året (30-40%), finansieringskostnaden har ökat i takt med att räntan stiger, köpkraften urholkas från kraftigt negativ reallöneökning och bostadspriser är ner snart 20% sedan toppen. I januari såg vi små tecken på stabilisering på bostadsmarknaden, men tyvärr kan en andra våg av pessimism komma om bland annat Riksbanken tvingas höja mot de nivåer som marknaden tagit höjd för vilket skulle tvinga upp korta boräntor till 5-6%.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.