LEDARE | Nu sätter Stockholms stad stopp för ägarlägenheter. Det beskedet ger det nya rödgröna styret i sin budget.
Vad är då socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister rädda för? Jo, att ”spekulationsinslaget” ska öka på bostadsmarknaden och att antalet som har osäkra hyresförhållanden ska öka.
Men samtidigt skriver dessa partier att de vill ha en blandning av upplåtelseformer och hålla uppe bostadsbyggandet. Men tydligen får det inte ske i form av ägarlägenheter…
Ägarlägenheter innebär att man äger lägenheten själv med egen lagfart, medan man i en bostadsrättsförening äger fastigheten gemensamt och har upplåtelserätt till sin egen lägenhet. I ägarlägenheten har man en samfällighet som sköter husets gemensamma angelägenheter som yttre underhåll, skötsel av trapphus och gemensamma ytor. Den praktiska skillnaden jämfört med en bostadsrättsförening är därför inte jättestor.
Därmed bidrar ägarlägenheterna till ökad mångfald på bostadsmarknaden, vilket i sin tur bidrar till något högre bostadsbyggande och något fler lägenheter att hyra
Hyresnivåerna vid andrahandsuthyrning är snarlika i och med att hyran kan sättas utifrån ett marknadspris med vissa övre begränsningar.
En viktig skillnad är att i bostadsrättsföreningen så göms en betydande del av lånet på fastigheten i föreningen och kostnaden läggs på din månadsavgift. De räntor som föreningen har kan du inte heller göra skatteavdrag för. I en ägarlägenhet är ditt eget lån/kapitalinsats det du betalar för. Säljer du en villa eller har kapital på annat sätt kan du således få en ganska låg månadsavgift, vilket många uppskattar. Friheten att belåna din lägenhet är större liksom möjligheten att hyra ut den till andra. Därmed bidrar ägarlägenheterna till ökad mångfald på bostadsmarknaden, vilket i sin tur bidrar till något högre bostadsbyggande och något fler lägenheter att hyra.
Så det spekulativa inslaget är något begränsat, om man säger så. Det ideologiska motståndet från vänsterstyret i Stockholm är i stället större
Inslaget av ägarlägenheter på den svenska bostadsmarknaden har sedan möjligheten infördes 2009 varit blygsam, men har börjat ta fart lite mer under senare år. Under perioden juli 2019 – juli 2020 gick antalet ägarlägenheter från cirka 100 till cirka 1 000 i huvudstaden, enligt en rapport från Svefa.
Så det spekulativa inslaget är något begränsat, om man säger så. Det ideologiska motståndet från vänsterstyret i Stockholm är i stället större.
Stefan Attefall
Chefredaktör, Bostadspolitik.se