Danske: 75-punktshöjning i november – sedan kan höjningscykeln vara över

Danske Bank tror på en höjning av styrräntan med 75 punkter i november – men sedan kan det vara slut på höjningscykeln.

Danske Bank skriver i nya Marknadsguiden:

”Riksbankens egna räntebana indikerar en höjning om 50bp vid novembermötet följt av 25bp vid februarimötet och att styrräntan därmed når som högst 2.5%. Vi har dock, i alla fall för nu, valt att ha kvar vår vy om att det kommer att krävas en höjning om 75bp vid novembermötet. Denna gång lär det dock inte vara en överraskande hög inflation som motiverar detta givet att det senaste inflationsutfallet var i linje med deras prognos, utan snarare pressen från andra centralbanker. ECB:s oktobermöte kommer att vara en otroligt viktig input gällande storleken på nästa räntehöjning från Riksbanken i vår mening. Vår hållning är dock i linje med Riksbankens egna prognos om att räntan toppar någonstans runt 2.5%.”

Blir det en höjning med 75 punkter i november är styrräntan därmed uppe i 2,5 procent, vilket är i linje med Danske Banks topprognos. Riksbankens nuvarande prognos är att samma nivå ska nås med en 25-punktshöjning i februari.

När det gäller övriga centralbanker skriver Danske Bank:

Federal Reserve:
”För tillfället ligger räntespannet på 3.0%-3.25% dvs en bra bit högre än Riksbankens. Givet att arbetsmarknaden fortsatt visa sig stark samtidigt som inflationen kommit ut i det högre spannet, även om riktningen är nedåt, så tror vi att man får räkna med ytterligare två höjningar om 75bp härifrån. Detta skulle ta styrräntespannet så högt som 4.50%-4.75% redan innan årsskiftet.”

ECB:
”Nästa möte närmar sig med stormsteg (27 oktober) och kommer att vara en väldigt viktig input inför Riksbankens novembermöte. Vår hållning är att ECB vid oktobermötet kommer att höja med 75bp. Blickar man framåt räknar vi med ytterligare två höjningar om totalt 100bp och att den sista höjningen kommer i februari nästa år. Det skulle innebära att styrräntan därmed toppar på 2.5%, i linje med vår hållning på Riksbanken.”

I övrigt tror Danske Bank att inflationen sjunker tillbaka under 2023.

När det gäller inflationen skriver Danske:

”Inflationen fortsätter att överraska på uppsidan med en inflationstakt i USA och Euroområdet på 8.3% respektive 9.1% i årstakt. I Euroområdet är det framförallt energikrisen som har förvärrats medan bilden är betydligt mer mixad i USA med lättande inflationstryck från olja och andra råvarupriser samtidigt som många företag byggt upp för stora lager givet leveransproblematiken (vi ser samma tendens i Sverige), vilket nu minskar företagens förmåga att höja priserna framöver. Däremot lär den starka lönetillväxten resultera att inflationen sjunker tillbaka i en mer gradvis takt i USA.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.