Veckans Aktuellt: Tvärstopp i bostadsbyggandet

BOPOLPODDEN/VECKANS AKTUELLT | Segregationsutredningen är välkommen men riskerar att hamna på stickspår, menar vår expertkommentator Stefan Attefall som försvarar integrationsminister Anders Ygemans uppmärksammade uttalande. Fastighetsskatten är en het valfråga: Ingen risk att skatten införs på kort sikt men – i en skattereform kan vi få se den. Stigande byggkostnader och räntor får stora konsekvenser och skapar tvärstopp i bostadsbyggandet.

Anna Bellman leder Veckans Aktuellt.

I somras tillsatte regeringen Erik Pelling – i dag kommunstyrelsens ordförande i Uppsala – som utredare kring boendesegregation.

Bostadspolitik.se:s chefredaktör Stefan Attefall kommenterar:

­– Ämnet är viktigt och angeläget. Det är bra att han ska titta på metoder, verktyg och indikatorer för bredare samhällsekonomiska konsekvenser; det här är frågor som diskuteras i hela världen, det finns mycket att ta in.

– Däremot ingår det också i uppdraget att titta på kommunala regleringar, hur renoveringar hanteras och så vidare – det här är socialdemokratiska käpphästar som är irrelevanta för de stora grepp man behöver ta för att bryta segregationen. Risken är att han blir fastlåst i frågor som inte rör huvudproblematiken.

– Sedan är Erik Pelling partikamrat med den nuvarande regeringen. Får vi en ny regering efter valet kan det bli så att utredningsdirektiven skrivs om och att utredaren byts ut.

”Inte kontroversiellt bland vanligt folk”

Segregationen är ett område det pratas om mycket i valrörelsen. Integrationsminister Anders Ygeman fick en del kritik för sitt uttalande om att det inte är bra med områden där majoriteten har en utomnordisk bakgrund.

– Han blev orättvist anklagad för att vara rasistisk. Det där är ju, för att citera honom själv, rent trams. Han lyfter ett viktigt problem, det här är inte kontroversiellt bland vanligt folk, men det finns en elit som klassar allt som rasism när det bara handlar om att lyfta viktiga fråga.

– Sedan är Ygeman som vanligt vag kring vad det han säger innebär – han är fattig på besked kring vad som krävs bostadspolitiskt för att komma till rätta med problematiken.

Stefan Attefall lyfter fram ett sätt att hantera problemet med områden där alltför få är självförsörjande, från Jönköping:

– Man spärrar nyuthyrningen till människor som inte kan försörja sig själva, när förvärvsfrekvensen i ett område understiger en viss nivå. Det kan vara ett sätt att titta närmare på.

Det är valrörelse. Moderaterna vill med det här profilera sig själva med att man är emot skattehöjningar

Fastighetsskatten har blivit en valfråga – Moderaterna har kampanjat om riskerna för en ändrad fastighetsbeskattning med en röd eller rödgrön regering. Magdalena Andersson försäkrar att hon inte vill se en återinförd fastighetsskatt men lovar heller inte att inte röra beskattningen framöver.

– Det är valrörelse. Moderaterna vill med det här profilera sig själva med att man är emot skattehöjningar. Socialdemokraterna värjer sig, man vet att man har förlorat val på fastighetsskatten förut. Samtidigt finns det tunga röster i och kring partiet som vill ha en fastighetsskatt så det är svårt för Magdalena Andersson att värja sig.

– Jag tror att hon är ärlig och inte tänker införa någon skatt i närtid. Däremot; om det blir en större skattereform, då kommer fastighetsskatten in. Då radar man upp alla skatter man vill sänka när det kommer till arbete och företag och då ska det finansieras. Då inser man att fastighetsskatten är en låg frukt att plocka.

Den stora frågan i bygg- och fastighetsbranschen just nu är de skenande byggkostnaderna – vi ser just nu den högsta byggkostnadsökningen i årstakt sedan 1980.

– Vi hör talas om offerter som gäller ”bara i dag”, man skriver in klausuler som ska göra så att man ska få täckning för eventuellt höjda materialkostnader. På årsbasis är prisökningarna 15 procent, enligt SCB, men tittar man på enskilda varugrupper så är till exempel armeringsstål upp 50 procent. De som bygger vissa typer av saker drabbas väldigt hårt. Det är en enorm osäkerhet på marknaden.

I höst kan det bli tvärstopp när det gäller nya projekt

Ett exempel är trähustillverkaren Sizes, som gick i konkurs i veckan.

– SBB var huvudkund och även delägare och de drog in beställningar. Många skjuter upp nyproduktion och senarelägger byggstarter. Man avvaktar och det får konsekvenser för fabriker, byggarbetare och även konsulter, som exempelvis arkitekter.

– Byggsektorn har fortfarande mycket att göra eftersom man inte stoppar pågående projekt, men i höst kan det bli tvärstopp när det gäller nya projekt.

– Det handlar ju inte bara om byggkostnader utan också om de stigande räntorna, som försvårar finansieringen, samtidigt som vanliga människors plånböcker gröps ut av inflationen, vilket gör att de inte kan efterfråga bostäder på samma nivåer som tidigare.

Byggfaktas Byggstartsindikator publicerades i veckan. De tror att antalet byggstartade bostäder sjunker till strax under 50 000 i år.

– Jag tror att även det är en för hög siffra. Jag tror att det blir ner mot 40 000. Man genomför bara projekt som är på gång, så långt framme att de måste genomföras, och projekt med extremt bra läge och ekonomi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.