Momsreform behövs!

 

LEDARE | I avvaktan på en större skattereform borde nuvarande regering snabbt tillsätta en utredning kring en momsreform av hyres- och fastighetssektorn. Syftet skulle vara att på ett statsfinansiellt ansvarsfullt sätt skapa bättre förutsättningar att hålla nere kostnader vid nyproduktion och renoveringar, skriver Stefan Attefall, chefredaktör.

Det blir dyrt för skattebetalarna. Hyresgästföreningens har startat sin valrörelse och laddat upp med krav som ökat statligt stöd vid hyresrättsbyggande och renovering av dessa. Plus krav på skattelättnader. Man kan ha både ideologiska, statsfinansiella och effektivitetsargument mot Hyresgästföreningens kravlista. Men på en punkt har de rätt. Och det är när de tillsammans med Allmännyttan och Fastighetsägarna driver kravet på en momsreform av hyresrättsektorn.

Idag betalar inte hyresgäster någon moms på hyran, det innebär att fastighetsbolaget som äger hyresfastigheten inte heller får dra av ingående moms.

En fastighetsägare betalar moms för el, avfall, värme och underhåll. Allt detta skulle bli 20 procent billigare. Men en ännu större momskostnad är vid nyproduktion och renoveringar. Även dessa investeringar skulle bli 20 procent lägre. Således skulle vi få ett system som gör det billigare att bygga nya hyresrätter och renovera gamla slitna – vilket är den stora utmaningen idag.

Nackdelen då? Ska man statsfinansiellt neutralisera detta skattebortfall måste momsen på utgående hyror vara betydligt högre än de sex procent som Hyresgästföreningen, Allmännyttan och Fastighetsägarna föreslår. Deras förslag skulle göra det neutralt för hyresgästerna i befintliga lägenheter men åsamka statskassan en intäktsminskning på åtskilliga miljarder. En gammal beräkning indikerar att momssatsen skulle behöva ligga på minst det dubbla. Men här finns kanske andra undantag och justeringar i momssystemet som skulle kunna bidra till finansieringen.

En annan fördel med en momsreform är att det är olika momsregler mellan lokaler och hyresrätter samt olika momsregler för olika lokalhyresgäster. Detta skapar administrativa problem och försvårar exempelvis omvandling av lokaler till bostäder.

I avvaktan på en större skattereform borde nuvarande regering snabbt tillsätta en utredning kring en momsreform av hyres- och fastighetssektorn. Syftet skulle vara att på ett statsfinansiellt ansvarsfullt sätt skapa bättre förutsättningar att hålla nere kostnader vid nyproduktion och renoveringar samt vid lokalkonvertering av kontor till hyresbostäder. Tillsätts denna utredning nu kan den utgöra underlag för reformer under nästa mandatperiod, i annat fall riskerar ännu en mandatperiod gå till spillo.

Vad väntar finansministern på?

 

Få våra nyhetsbrev på tisdagar och fredagar, prenumerera på bostadspolitik.se

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Hur hög är momsen på en bostadsrätt? Den nivån får ju inte vara lägre än den föreslagna för hyresrätten!

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.