Det ljusnar för ägarlägenheter

 

LEDARE | Varför har det varit så trögt för ägarlägenheten sedan möjligheten infördes 2009 och varför ser man nu en ljusning? Det reder Stefan Attefall ut i förra veckans ledare. 

Bostadsutvecklaren JM har under senare tid dragit igång flera projekt med ägarlägenheter. Och mött en stark efterfrågan. Det är villasäljaren som vill ha låg avgift och tonårsföräldrar som köper till sina barn, uppger Olof Pettersson Herold i Dagens Industri (14/10).

Fördelen med ägarlägenheter är att inga lån läggs i själva föreningen och därmed blir månadsavgiften lägre, man äger sin lägenhet och den kan fritt hyras ut i andra hand. Även juridiska personer kan köpa ägarlägenheter.

Nackdelen är att det kräver mer eget kapital att köpa en ägarlägenhet jämfört med bostadsrätten och det gemensamma ansvaret för hela huset som själva den kooperativa iden med en bostadsrättsförening bygger på försvinner lite. Men även ägarlägenheter behöver en förening, en samfällighet, som sköter trapphus, fasad, tak, gårdar etc. Ägarlägenheter drabbas också av kostnader för lagfart och pantbrev på samma sätt som småhusägaren.

Banker och försäkringsbolag har inledningsvis haft problem att förhålla sig till denna för Sverige nya ägarform.

Varför har det då varit så trögt för ägarlägenheten sedan möjligheten infördes 2009? Banker och försäkringsbolag har inledningsvis haft problem att förhålla sig till denna för Sverige nya ägarform. Det synliga bostadspriset blir högre då inga lån ”göms” i föreningen och konsumenterna som köper känner väl till bostadsrättsföreningskonceptet men är mer ovan vid den internationellt mer normala ägarlägenhetsformen. Bostadsrättsformen innebär också att bostadsutvecklaren tidigt kan flytta över belåningen av fastigheten till den nybildade bostadsrättsföreningen och därmed avlasta sin egen balansräkning. Vid utveckling av ägarlägenheter sker lättnaden i balansräkningen först då varje enskild lägenhet slutbetalats.

Hittills har det byggts några hundra ägarlägenheter per år, mest av mindre aktörer. De stora bostadsutvecklaren har prioriterat bostadsrättsformen. Nu när det är lite trögare på marknaden ökar intresset för att diversifiera produktutbudet. JM:s satsning är ett uttryck för detta. Ägarlägenheter ökar flexibiliteten på bostadsmarknaden och passar exempelvis den som sålt sin villa, har kapital och vill bo med låga månatliga kostnader när pensionsdagen kommer. Den ökande möjligheten att hyra ut i andra hand gör också att friheten ökar och bostadsmarknaden blir mer flexibel.

Alla vinner på att fler ägarlägenheter byggs, även den som själv inte köper en sådan lägenhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.