DEBATT | Cirka 40 procent av alla svenskar vill bo i landsbygd eller skärgård. Låt människor bo där de vill! Det skriver Johan Pensar, skärgårdsbo på ön Löparö och initiativtagare till Löparö skärgårdsby.
Problemet för mindre samhällen är att när befolkningen minskar så leder det till att mindre skolor stängs ned, skatteintäkter viker och medelåldern blir hög. Den offentliga servicen minskar när det saknas befolkning. För att människor ska kunna bo i landsbygd och skärgård behövs utveckling, och för att utveckling ska komma måste vi som vill ges möjligheter och inte bara hinder.
”Människor vill fortfarande ha närhet till centralt belägna arbeten, men man vill också bo nära naturen. Vi tror att denna trend kommer fortsätta växa sig allt starkare i takt med att pendlingsmöjligheterna ökar och infrastrukturen i Sverige förbättras”, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling
För cirka 6 år sedan valde vår familj att köpa en gammal igenväxt gård i Roslagens Skärgård. Det är en magnifik miljö som påminner om Saltkråkan och Bullerbyn. Ön heter Löparö och ligger cirka 6 mil norr om Stockholm och ett stenkast från fastlandet. Här finns det runt 230 fastigheter, mest fritidshus. Trots detta så är det en avfolkningsbygd och idag bor det 14 personer här.
Detta kustsamhälle är likt andra glesbygdsmiljöer i behov av en ökad bofast befolkning.
Detta kustsamhälle är likt andra glesbygdsmiljöer i behov av en ökad bofast befolkning som kan vitalisera bygden och som kan möjliggöra de investeringar som vårt lilla samhälle behöver för att fungera. Vi har stora problem med otjänliga avlopp, bristande tillgänglighet, el som inte går att lita på och avsaknad av snabbt internet.
För att skapa möjligheterna vi behöver har vi utvecklat Projektet ”Hållbar och klimatsmart levande skärgård – Löparö Skärgårdsby” som innefattar kontorsarbetsplats, odling, fiske, bad och klassiska skärgårdsvillor i en fin miljö med bara 50 minuter till Roslagstull, 1h från Arlanda och 15 minuter till Norrtälje. Det har fullkomligt rasat in intresseanmälningar till projektet sedan årsskiftet. Samtidigt är det mycket motstånd, främst från fritidsboende som vill ”bevara” det som är och som är emot utveckling.
Att attrahera barnfamiljer torde vara en av de viktigaste utmaningarna som kommunen har.
Norrtälje kommun har högst medelålder, lägst utbildningsnivå och lägst medelinkomst i hela Stockholms län. Att attrahera barnfamiljer torde vara en av de viktigaste utmaningarna som kommunen har. Istället så används nu argumentet att det är så dålig infrastruktur på Löparö, så där ska ingen bo. Detta har resulterat i att arbetet med att detaljplanera området inte ens fick inledas.
Vi ser hur det här inte är ett problem enbart för Norrtälje och vi förstår kommunernas utmaning. Kommuner som har utmaningar med ekonomi och demografi har svårt att hitta utrymmet för att investera i förändringar. Men hur skall egentligen den här moment 22-utmaningen brytas? Kan staten, regionerna eller Sveriges kommuner och regioner göra något? Vi, andra som oss och kommuner som Norrtälje behöver hjälp.
En landsbygd och skärgård utan folk som bor där, blir snart en trist plats som ingen vill besöka eller bo på. En kommun utan medborgare får svårt att få in skatteintäkter. En utdöende landsbygd och skärgård som förfaller för att den uppfattas som en kostsam belastning skapar inte grunden för en riktning där hela Sverige kan leva.
Släpp fram en ny generation av smartare ”grön våg” och ge lite nytt blod i bygden. Bostäderna finns redan och nya kan komma till på ett smakfullt sätt. Våga förändra och investera i en ordentlig utveckling av landsbygd och skärgård. Det är både rimligt, lönsamt och smart.
1 kommentar