Fria hyror politisk dynamit inför valet

 

LEDARE | Utredningen om fri hyressättning i nyproduktion ska vara klar 31 maj 2021 och en proposition förväntas vara på plats i början av valåret 2022. Hur ska de politiska partierna hantera detta? Det frågar sig Stefan Attefall, strategisk rådgivare, i veckans ledare och målar upp flertalet scenarion.  

Nyligen tillsattes utredningen om fri hyressättning i nyproduktion. Utredningen ska vara klar 31 maj 2021. Tanken är att propositionen ska tas av riksdagen i början av valåret 2022 för att träda i kraft under året. Kanske så sent som efter valet?

Om vi struntar i sakfrågan så rymmer denna tidsplan politisk dynamit. Vänsterpartiets hot om att avsätta regeringen om den lägger fram ett förslag blir alltså knepigt att infria. Ska de rikta misstroendevotum när förslaget läggs fram några månader före valet? Och hur ska Moderaterna och Kristdemokraterna göra? Ska de rösta för ett misstroendevotum till priset av att lagförslaget stoppas? Vad säger många borgerliga väljare om det? Eller hoppas de att även kunna rösta igenom propositionen? Men det beror helt på hur Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna agerar i ett sådant läge. Risken är uppenbar att regeringen blir avsatt men inga fria hyror i nyproduktion införs. Men även V riskerar ju att både förlora en S-regering och se hur lagförslaget går igenom. Avgörandet läggs troligen helt i SD:s händer, det parti som inte skulle få något inflytande.

Risken är uppenbar att regeringen blir avsatt men inga fria hyror i nyproduktion införs.

Säkrast för V är därför att åstadkomma en misstroendeomröstning innan propositionen ligger på riksdagens bord. När då i så fall? Och ska en regering fällas för ett förslag som ingen ännu sett?

Att föra in frågan i valåret gör det knepigt för oppositionen, och lagen hinner inte få några effekter före valet varför konsekvensdiskussionen blir abstrakt. Å andra sidan tvingas S föra denna debatt nära ett val vilket måste vara demoraliserande för partiets förmåga att mobilisera inför valet. Men skulle januariavtalet spricka har S tid på sig att i sista stund kovända och stoppa förslaget. C och L sitter därmed i en utpressningssituation.

Nyamko Sabuni, som måste betraktas som januariavtalets svagaste länk, har lovat att ge besked om liberalernas position i regeringsfrågan i god tid före valet. Det liberala flaggskeppet, införandet av fria nyproduktionshyror, blir därmed en avgörande faktor hon måste väga in.

I Veckans aktuellt som inleder Bopolpodden, sågar Lennart Weiss friskt. Bostadsminister Per Bolund, journalister och SEB får sin släng av sleven. I podden intervjuas Chris Österlund, Botkyrkabyggen och Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, och i veckans krönika avslöjar Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar, vilket tillgångsslag som är bäst för den långsiktiga placeraren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.