Vågar jag gå hem ikväll?

 

KRÖNIKA | Allmännyttans roll är omfattande, men det är viktigt med breda samarbeten. Vår erfarenhet säger att fysiska förändringar och sociala aktiviteter går hand i hand. Därför gör vi också omfattande sociala insatser och gärna med andra. Det säger Marie Thelander Dellhag, vd på MKB Fastighets AB i debuten som krönikör på bostadspolitik.se.

Sedan knappt ett år tillbaka är jag inte bara ny vd för MKB Fastighets AB, allmännyttan i Malmö, jag har också blivit Malmöbo på deltid. Numera är jag alltså en stolt företrädare både för Malmös största bostadsbolag och staden i sig.

Men oavsett om man bor i Malmö eller inte är det svårt att undvika rubrikerna. Polisens Operation Rimfrost i kombination med brutala skjutningar och rapporter om hur människor utnyttjas på den svarta marknaden. Rubriker om öppen droghandel och kriminella nätverk. Med det i bakhuvudet är det inte långt till frågan; är jag trygg här? Vågar jag gå hem ikväll?

Men tack och lov finns det också kompletterande bilder av Malmö. Parallellt med det otrygga finns det som en paradox en utveckling åt andra hållet. Vi är nämligen många som tar ansvar – och det ger resultat. Precis som våra kollegor i hela Sverige har vi som bostadsbolag en unik position, bland annat när det gäller att bidra till trygghet i våra kommuner, vilket vi gör allra bäst tillsammans med andra.

Vi är nämligen många som tar ansvar – och det ger resultat.

Allmännyttans roll är omfattande. Vi finns i hela kommunen, vi erbjuder boende i olika prisnivåer och lägen. Vi möter människor i deras vardag och tillhandahåller det som kanske mest av allt definierar trygghet för oss – våra hem. Som allmännyttiga bostadsbolag är vi en solid bas i kommunernas bostadsutbud. Vi erbjuder boende till kunder och tar socialt ansvar samtidigt som vi ofta genererar vinst till kommunerna. Vi är helt enkelt en kostnadseffektiv motor i samhällsbygget.

På MKB jobbar vi hårt med att det ska vara helt, rent och snyggt i våra områden. Samtidigt är vår personal närvarande så att förtroende mellan oss och våra kunder byggs. Vår erfarenhet säger att fysiska förändringar och sociala aktiviteter går hand i hand. Därför gör vi också omfattande sociala insatser. Det handlar om allt från läxhjälp och cykelskola till möten över generationsgränser och fritidsaktiviteter. Precis som vi behöver göra underhåll på våra fastigheter och områden behöver vi också göra sociala investeringar. Trygga områden är en bra affär för oss och vi ser i våra mätningar att tryggheten ökar för varje år.

Sedan länge sker mycket av MKB:s sociala insatser tillsammans med ideella organisationer och andra aktörer.

Men den här förändringen kan inte en ensam aktör åstadkomma. Just därför är det viktigt med breda samarbeten. Sedan länge sker mycket av MKB:s sociala insatser tillsammans med ideella organisationer och andra aktörer. Vi krokar också arm med privata företag. Exempelvis i den stiftelse som vi startat tillsammans med det privata fastighetsbolaget Trianon med fokus på socialt arbete riktat till barn och unga.

Så kallade BID-samarbeten är ytterligare bra exempel på framgångsrik samverkan. I Malmö har den samägda föreningen, BID Sofielund vunnit första pris i internationella European Crime Prevention Award 2019. Genom samarbete mellan fastighetsägare, polis, näringsliv, akademi och kommun utvecklas stadsdelen. Nu startas ett liknande samarbete för Möllevången.

Samarbete kan också gälla stadsutveckling.

Samarbete kan också gälla stadsutveckling. Just nu pågår en utveckling av Rosengård genom förverkligandet av Culture Casbah med nya bostäder och ett torn som nytt landmärke – ett samarbete mellan flera privata bostadsbolag och allmännyttan. Utvecklingen bygger på visionen att bygga ihop Rosengård med centrala Malmö och skapa förutsättningar för framtidstro, trygghet och stolthet för stadsdelen som alldeles för länge förknippats med något helt annat.

Låt oss konstatera att samtidigt som Operation Rimfrost fortgår och vi fortfarande ser rubrikerna om våldet finns en uppsjö av aktörer som helt uppenbart gör skillnad. Polisens egna siffror för Malmö 2019 visar också att tryggheten har ökat. Den faktiska brottsligheten i Malmö är den lägsta på nästan 20 år och även om oron för att utsättas för brott fortfarande är för hög minskar även den.

Det finns fortfarande mycket att göra för ett tryggare Malmö, och det har vi goda förutsättningar för tillsammans med många andra. Med det i åtanke tar jag Amiralsgatan ner mot mitt nya hem.
– Jo, jag vågar allt gå hem ikväll också!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.