Delägarboende kan rädda strandade byggprojekt!

 

DEBATT | Bostadsbyggandet sjunker över hela landet och trots investeringsstödet faller även byggandet av hyresbostäder. Med upplåtelseformen Delägarboende kan ägande och hyrande i kombination omedelbart bidra till bättre ekonomi och större samhällsnytta, skriver en rad bostadspolitiska experter och företrädare för Andelsägarbolaget. 

Samtidigt som nyproduktionen av bostäder faller läser vi om hur exploatörer ändrar sina nybyggda hus från bostadsrätter till hyresrätter och tvärtom för att få byggprojekt att gå ihop. Byggnads och Sveriges Byggindustrier skriker efter lösningar och vi vill erbjuda en del-lösning som kan vara snabbare än att vänta på ändrad lagstiftning, ny finanspolitik och breda politiska överenskommelser. Med upplåtelseformen Delägarboende kan ägande och hyrande kombineras i samma fastighet nu på studs för bättre ekonomi och större samhällsnytta.

Med en kombination av ägande och hyrande i samma hus blir ekonomin bättre och riskerna lägre i nyproduktionsprojekt.

När bostadspriserna är högre än vad marknaden riktigt vill svälja samtidigt som bostadsbehovet växer snabbare än antalet nya bostäder måste vi som bransch och samhälle våga tänka nytt. Med en kombination av ägande och hyrande i samma hus blir ekonomin bättre och riskerna lägre i nyproduktionsprojekt. Vi är övertygade om att Delägarboende och andra lösningar som klarar av att kombinera ägande och hyrande i samma fastigheter är vägen framåt.

Delägarboende möjliggör ägande i ett hyreshus via avtal och man kan kombinera fördelarna med hyresrätten och bostadsrätten. En del bostäder kan säljas direkt för att minska uppbundet kapital. Övriga lägenheter är hyresrätter och alla boende betalar för den gemensamma förvaltningen över tid. På det här sättet jämnas kostnadspuckeln för ett nybyggt hus ut och exploatörer får tillbaka en del av sin investering direkt i början, samtidigt som deras vinst blir högre över tid med en fortsatt förvaltning. Med Delägarboende kan den faktiska efterfrågan avgöra ration hyrande/ägande i ett nyproducerat hus. Sedan kan andelen ägande öka över tid om fastighetsägaren och de boende så önskar. Blandningen av ägande och hyrande finns dock alltid kvar för bästa förvaltningsekonomi och den blandning som Delägarboende är uppbyggd kring.

Delägarboende kan både rädda strandade bostadsprojekt och rädda finansieringen för hus som ligger mer på tankestadiet.

Delägarboende kan både rädda strandade bostadsprojekt och rädda finansieringen för hus som ligger mer på tankestadiet. Om viljan finns kan man också skapa bostäder som faktiskt är billiga i nyproduktion genom att till exempel låta de som äger och deras investering hålla nere hyrorna för deras hyrande grannar. Sedan byggtoppen 2017 har bostadsbyggandet fallit med 30 procent i landet som helhet och med mer än 50 procent i Stockholmsregionen. Trots investeringsstödet faller även byggandet av hyresbostäder. Vi hjälper gärna till för att försöka vända den trenden!

Henrik Friman, VD Andelsägarbolaget

Ulf Nyqvist, fastighetsutvecklare, tidigare VD Botkyrkabyggen

Caroline Szyber, jurist och rådgivare inom bostads-, bygg och fastighetsfrågor

Mattias Josefsson, fd Kommunstyrelsens ordförande Ulricehamn (S), rådgivare Andelsägarbolaget

Fredrik Olsson, fd Kommunalråd Botkyrka (MP) rådgivare Andelsägarbolaget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.