Våren är här men var är regeringens bostadssatsningar?

 

LEDARE | Visst, det är trevligt med nyrenoverade badrum. Men: Rotavdraget ger inte en enda ny bostad.
Det finns några välriktade initiativ i dagens vårändringsbudget – men de breda välbehövliga reformerna saknas, tyvärr.

Vi ser en spirande optimism och vårkänslorna yr i branschen. En försiktig förflyttning håller på att ta form – fler affärer genomförs, investeringsviljan ökar och kanske, kanske är vi på väg mot ett nytt normalläge. Men det räcker inte. Prognoserna för prisutvecklingen på bostäder är till mångt och mycket en gissningslek eller kraftigt reviderade till följd av det turbulenta världsläget. Även om vi känner av vårens värme, så har inte försäljningen av lägenheter på ritning tagit den fart vi önskat. Branschen försöker resa sig, men regeringen lyser med sin frånvaro.

Antalet transaktioner av byggrätter ökade markant och vi såg fler genomförda affärer än vi hade förutspått

Investeringsviljan i nya projekt har ökat, och det såg vi redan i slutet av förra året och under inledningen av 2025. Antalet transaktioner av byggrätter ökade markant och vi såg fler genomförda affärer än vi hade förutspått. Balans och ett nytt normalläge för detta första viktiga skedet i samhällsbyggandet hade kanske äntligen inletts? Och vad vore väl bättre än om regeringen med hjälp av sin vårändringsbudget vågade satsa och dela risk med oss bostadsutvecklare?

Visst finns det några välriktade initiativ. Regeringen lyfter bland annat:

  • Stöd för bostadsbyggande i norra Sverige – den gröna omställningen i norr. Men det krävs stora investeringar för att möta det ökade behovet av bostäder i stora delar av Sverige.
  • Subvention av kreditgarantiavgifter. Används kreditgarantierna till att börja med?
  • Fokus på att minska byggfel. Boverket tillskjuts medel för att arbeta för att minska kostsamma byggfel. Det är helt rätt, men om inget byggs?
  • Fokus på samhällsplanering. I budgeten lyfts behovet av bättre planeringsförutsättningar, särskilt i växande regioner, för att undvika flaskhalsar och andra hinder som står i vägen för ett resurs- och kostnadseffektivt samhällsbyggande. Det håller jag helt med om och det är så viktigt att arbeta med detta i de tidiga skedena.

Men nu till den stora nyheten! En tredjedel av reformutrymmet går till ett tillfälligt höjt rotavdrag – en hisnande tredjedel ska alltså allokeras till avdragsrätt för ombyggnad av kök, badrum, om- och tillbyggnader av bostadshus och sommarstugor. Sammantaget ser regeringen detta som positivt för att få hjulen att snurra medan branschen försöker förstå vad det är som händer.

Senaste åren har byggsektorn tappat både kompetens och företag och vi är många som önskat reformer som kan stimulera HELA branschen

Det saknas ett samlat grepp om bostadsmarknadens utmaningar. Vi behöver breda stimulanser och politiska reformer; som en reformering av amorteringskravet, ett införande av startlånet till förstagångsköpare och tillfälliga stimulanser för att öka efterfrågan eller riktade produktionsstöd för att sänka risker och kostnadsmassan i hela kedjan.

Byggsektorn har gått igenom en historisk nedgång. Efterfrågan på nyproduktion är fortsatt låg – i vissa delar av landet obefintlig. Inget är så dyrt som osäkra projektkalkyler, segdragna planprocesser eller stoppade byggprojekt. Senaste åren har byggsektorn tappat både kompetens och företag och vi är många som önskat reformer som kan stimulera HELA branschen.

Om inte regeringen kliver fram med tydliga satsningar riskerar vi att tappa både företag, jobb och framtidstro

Vårbudgeten borde ha varit en chans att visa politiskt ledarskap – att stötta en hårt prövad samhällssektor, säkra kompetens, och få fart på bostadsbyggandet. I stället satsas den största delen av reformutrymmet på ett tillfälligt rotavdrag. Renoverade badrum i sommarstugor är säkert trevligt – men det ger inte en enda ny bostad. Det är inte brist på idéer – det är brist på politisk vilja. Bygg- och bostadssektorn är inte vilken bransch som helst. Den är motorn i samhällsbyggandet. Om inte regeringen kliver fram med tydliga satsningar riskerar vi att tappa både företag, jobb och framtidstro.

Lina Brantemark
Redaktionsmedlem, Bostadspolitik.se
Affärsutvecklingschef, Obos Nya Hem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.