”Vårbudgeten förstärker snedfördelningen”

Sveriges Allmännyttas Cathrine Holgersson är kritisk till regeringens vårändringsbudget.

Regeringens vårändringsbudget innehåller flera satsningar på byggande och klimatomställning – men flertalet av dem är riktade mot det ägda boendet.

– Många av satsningarna i vårbudgeten går enbart till hushåll som äger sin bostad. Det riskerar att fördjupa skillnaderna på bostadsmarknaden och bromsar utvecklingen i hyresrätten, säger Cathrine Holgersson, vd på Sveriges Allmännytta.

Den största av åtgärderna omfattar en tillfällig höjning av rotavdraget från 30 till 50 procent – en satsning på över fyra miljarder och mer än en tredjedel av de 11,5 miljarder som satsas i vårändringsbudgeten.

– Det är positivt att regeringen vill stötta byggbranschen, men det saknas helt motsvarande stöd för renovering och energieffektivisering i det hyrda beståndet, där behoven är mycket stora, säger Cathrine Holgersson.

Hon lyfter också behovet av ett riktat stöd till energirenoveringar i linje med EU:s energiprestandadirektiv (EPBD), som ställer krav på att stora delar av fastighetsbeståndet ska energieffektiviseras fram till 2050.

Vårbudgeten innehåller även ett kapitaltillskott på 160 miljoner kronor till Norrlandsfonden – som del av en större satsning på totalt 300 miljoner – för att stärka möjligheterna att finansiera bostäder i norra Sverige.

– Det är ett viktigt bidrag till byggandet i tillväxtregioner, men vi får inte glömma att bostadsmarknaden ser mycket olika ut i olika delar av landet. Vissa kommuner har akut bostadsbrist, medan andra står med tomma lägenheter och vikande befolkning, säger Cathrine Holgersson.

Typgodkännande – men bara av småhus

Regeringen föreslår också ökade resurser till Boverket för att utveckla ett system för typgodkännande av småhus. Enligt Sveriges Allmännytta bör detta utvidgas till att även omfatta flerbostadshus.

– Ett typgodkännande för standardiserade hus är ett viktigt steg mot ett mer kostnadseffektivt och industrialiserat byggande – det sparar både tid och pengar. Men det räcker inte. För att på riktigt pressa byggkostnaderna och på sikt även hålla nere hyrorna i nyproduktionen, behöver vi också ett typgodkännande för flerbostadshus, säger Cathrine Holgersson, vd för Sveriges Allmännytta.

Klimatklivet föreslås få en utökad budget på 6,5 miljarder kronor, men eftersom många projekt är långsiktiga föreslår regeringen att 2,2 miljarder omfördelas till Industriklivet. Samtidigt pekar Sveriges Allmännytta på att dagens utformning av stödet gör att hyresrätter sällan får ta del av investeringsbidragen, exempelvis för laddinfrastruktur.

– Regelverket slår hårt mot allmännyttan och stora bostadsbolag. Det finns ett utrymme i EU:s regler för att möjliggöra en mer rättvis fördelning – men Sverige har ännu inte infört detta, säger Cathrine Holgersson.

Det tillfälliga tilläggsbostadsbidraget avvecklas

Det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag avvecklas helt vid halvårsskiftet.

– I ett läge där många hushåll fortfarande kämpar med höga boendekostnader är detta ett hårt slag. Vi ser behov av att bostadsbidraget höjs och indexeras, så att det följer med i kostnadsutvecklingen och blir ett verkligt stöd för hushåll med små marginaler, säger Cathrine Holgersson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.