”Inrätta stöd för mindre orter”


Företrädare för nätverket Hållbara städer menar, i ett debattinlägg på Altinget, att det behövs en samlad ortsutvecklingspolitik.

En samlad ortsutvecklingspolitik är nödvändig för att Sverige ska nå sina klimatmål och samtidigt skapa attraktiva samhällen med bostäder, service och fungerande vardagsliv även utanför storstadsregionerna. Det skriver företrädare för nätverket Hållbara städer – professor Göran Cars, professor Carl-Johan Engström, Peter Larsson, tidigare regeringssamordnare i Norrland, Gun-Britt Mårtensson, fd ordförande HSB, Lena Smidfelt Rosqvist vd Trivector Traffic och Kristian Skånberg forskare vid KTH SEED.

De varnar för en utveckling där mindre orter halkar efter – trots att många av dem spelar en nyckelroll i den gröna industriomställningen. ”Den dominerande bilden är emellertid att indragen service, otillräcklig kollektivtrafik och bristande ekonomiska förutsättningar lägger en död hand över dessa mindre orter – som om det vore oundvikligt,” skriver nätverket.

En central del i inlägget är bostadsfrågan. Hållbara städer ser behov av riktade stöd för att lösa upp flaskhalsar i bostadsförsörjningen:

”Det samlade bostadsbeståndet behöver utnyttjas bättre. Större bostäder till rimliga priser saknas i storstäderna och frigörs heller inte på mindre orter, eftersom det där saknas passande boendeformer för äldre hushåll på orten. Det saknas incitament att investera i sådana bostäder. Vi föreslår att det för dessa orter inrättas ett nytt träffsäkert stöd (kreditgarantier, hyresförlustgarantier) för renovering, om- och nybyggnad. Det skulle minska bostadsbristen i hela landet.”

Författarna efterlyser även överenskommelser mellan kommuner, regioner och lokala aktörer – där staten bidrar med riktat stöd och där SKR ges i uppdrag att utveckla förhandlingsformer. Målet är att varje ort ska kunna växa på egna villkor. ”Det handlar om att skapa attraktiva orter med egen själ.”

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.