För att mildra effekterna av sprängningar i Stockholmsregionens bostadsområden krävs ett snabbt agerande av såväl kommuner som regering, skriver tre HSB-vd:ar på Dagens Samhälle.
Efter vinterns våg av sprängningar i flerbostadshus i Stockholmsregionen höjer tre HSB-vd:ar rösten. Eva Nordström, HSB Stockholm, Jimmy Bergman, HSB Södertörn och Cecilia Högberg, HSB Södertälje efterlyser snabbare insatser för att ge drabbade boende stöd – bland annat genom att aktivera POSOM-grupper.
”Att känna sig trygg där man bor är inte längre en självklarhet i Sverige. Situationen är ny, och den kräver nya metoder,” skriver de. De lyfter fram att flera HSB-föreningar drabbats av sprängdåd under det senaste halvåret – något de beskriver som en ”osannolik utveckling” med livslånga konsekvenser för de boende.

HSB har själva infört nya rutiner för att snabbt kunna bistå föreningar vid kriser. Men debattörerna betonar att ansvaret inte kan läggas på enskilda föreningar: ”Det grova våldet är i dag ett utbrett och ihållande samhällsproblem som ytterst är en fråga för politik, polis och övriga rättsvårdande instanser att bemöta och bryta.”
De föreslår tre konkreta åtgärder: Att kommuner aktiverar POSOM-grupper vid sprängningar, att regeringen skapar en nationell trygghetsfond för ekonomiskt stöd till drabbade föreningar och att kommuner inkluderar bostadsrättsföreningar i det brottsförebyggande samarbetet. ”En entréport går att laga, medan den oro som många boende känner ofta lever kvar,” skriver de.