Effekter på bostadsbyggandet av mildare kreditrestriktioner

RAPPORT | I höstas lämnade den statliga kommittén om låntagarbaserade makrotillsynsåtgärder sin utredning till regeringen. Kommitténs slutsats var att regelverket bör liberaliseras genom ett höjt bolånetak, ett slopande av det skärpta amorteringskravet från år 2018 och ett mildare amorteringskrav för lån med en belåningsgrad över 50 procent av bostadens värde. Kommittén menar att det inte finns något vetenskapligt stöd för att nuvarande regelverk är ändamålsenligt och att hushållens bolån inte utgör sådana risker för finansiell- eller makrostabilitet att regelverket är motiverat. Evidens har på uppdrag av Byggföretagen analyserat vilka effekter förslagen från den statliga kommittén om översyn av låntagarbaserade makrotillsynsåtgärder skulle få på bostadsbyggandet.

Analyserna i rapporten visar att bostadsbyggandet, både vad gäller bostadsrätter och småhus med äganderätt, systematiskt varierar med förändringar i bostadspriser och byggkostnader. Med ökad efterfrågan och en därmed sammanhängande positiv priseffekt ökar bostadsbyggandet eftersom fler projekt blir lönsamma att byggstarta.

Med hjälp av så kallad brukarkostnadsteori beräknas priseffekterna av kommitténs förslag i rapporten. I ett nästa steg används de historiska sambanden mellan prisförändringar och förändringar i bostadsbyggandet för att skatta effekten på bostadsbyggandet. Skattningen visar att byggandet kan förväntas öka med mellan 20 och 30 procent för bostadsrätter och 10 till 15 procent för småhus från dagens nivåer, givet att båda stegen genomförs. Det betyder att 2 200 till 3 300 fler nya bostäder kan byggas årligen om kommitténs förslag genomförs – detta utan ökade kostnader för statskassan.

Läs rapporten här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.