Kriminaliteten är sedan länge omfattande i byggbranschen. Sverige har mycket att lära av Finlands sätt att arbeta mot byggkriminaliteten, skriver tre forskare vid KTH på SvD Debatt.
De tre forskarna – Johan Silfwerbrand, Folke Björk och Tord af Klintberg (som medverkade i Bopolpodden i maj 2024, lyssna här) – vill se ett paradigmskifte i hur Sverige bekämpar kriminalitet i byggbranschen. I en debattartikeln lyfter de fram Finland som ett föredöme och efterlyser ett svenskt system där Skatteverket får en central roll i kampen mot oseriösa aktörer.
”Vi föreslår bland annat att Skatteverket får en ledande roll avseende brottsbekämpning på detta område”, skriver forskarna. ”Skatteverket kan då tillämpa Finlands modell att samköra relevanta register och förse offentliga upphandlare med uppgifter om oseriösa aktörer.”
Forskarna pekar på flera skillnader mellan länderna. I Finland samordnar Skatteverket arbetet mellan åtta myndigheter och erbjuder aktivt stöd till upphandlare, något som saknas i Sverige. Dessutom påverkar forskning direkt politiska beslut – en koppling som saknas här.
”Det finns ett forskningsinstitut i Finland, HEUNI, som fokuserar på arbetskriminalitet och grå ekonomi. Denna forskning har fått direkt inverkan på lagstiftning och finska myndigheters agerande”, skriver de. ”I Sverige har Brottsförebyggande rådet ingen sådan forskning och ingen direkt påverkan.”
Som åtgärder föreslår forskarna att Sverige analyserar den finska modellen för fenomenbaserad förvaltning, återupplivar det nedlagda FIFU-projektet, och satsar på ny forskning inom byggkriminalitet – gärna i samarbete med finska HEUNI.
Läs hela inlägget här.