FI: Fortsatt pressade hushåll – 8 av 10 valde rörlig ränta 2024

 

– Hushållen behöver ta höjd för att det kommer att vara fortsatt dyrt att leva, säger Daniel Barr, generaldirektör för Finansinspektionen i samband med att Fi presenterar årets bolånerapport.

Efter några år med hög inflation och ökande räntenivåer började många hushåll få något bättre ekonomiska förutsättningar under 2024. Den mest synbara förbättringen för hushåll med bolån var att Riksbanken inledde sänkningar av styrräntan.

I spåren av en något förbättrad ekonomisk situation för hushållen steg också bostadspriserna under 2024. Hushållens totala bolån ökade något snabbare under slutet av året. Den genomsnittliga storleken på det nya bolånet i stickprovet steg för första gången sedan 2021. Jämfört med 2023 la nya bolånetagare i genomsnitt en lägre andel av sina disponibla inkomster på bolån, men kostnaderna för bolån är fortsatt högre än under lågränteperioden.

– Hushållen har varit hårt pressade de senaste åren. Det har lättats något men för många är det fortsatt tufft. Det råder osäkerhet om hur ekonomin utvecklas framöver och hushållen behöver ta höjd för att det kommer att vara fortsatt dyrt att leva, säger Daniel Barr, generaldirektör för FI.

Många nya bolånetagare valde rörlig ränta

Andelen hushåll med rörlig ränta ökade med nästan 15 procentenheter jämfört med 2023. Förklaringen till utvecklingen finns troligtvis i förväntningar på hur räntan kommer att utvecklas. Under 2024 ökade hushållens förväntningar på att den rörliga bolåneräntan skulle sjunka framöver, enligt exempelvis Konjunkturinstitutets barometerenkät.

Högre avgifter i många bostadsrättsföreningar

Det högre ränteläget och den generellt sett högre prisnivån har ökat kostnaderna för bostadsrättsföreningar. Under 2024 var den genomsnittliga avgiften för medlemmar i bostadsrättföreningar cirka 5 procent högre jämfört med året innan, och jämfört med 2022 har avgifterna ökat med nästan 15 procent. Även bostadsrättsföreningarnas genomsnittliga lån per kvadratmeter var större under 2024. Kostnadstrycket kan fortsätta uppåt för många föreningar, i takt med generella prisökningar och i de fall föreningen har haft bundna lån som behöver läggas om till en högre räntenivå.

Läs rapporten Den svenska bolånemarknaden 2024 här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.