Svenska hushålls förväntningar på räntan och inflationen har genomgått en dramatisk förändring, visar Ordna Bolåns senaste Bolånebarometer. På tre månader har andelen som tror på sjunkande räntor minskat från 51 till 36 procent. Andelen som tror på stigande bostadspriser minskat från 56 till 49 procent. Detta markerar den största månatliga skiftningen sedan november-december 2023.
Fortsatt är dock optimisterna klart fler – det går tre optimister per en pessimist avseende bostadspriserna de närmaste sex månaderna.

Förväntningarna på inflationen har rört sig markant. 13 procentenheter fler tror nu på en stigande inflation, medan andelen som förväntar sig en lägre inflationstakt har minskat med 5 procentenheter.
– När bankerna höjer räntan snabbt ser vi ofta en initial oro, men även en reflektion kring den egna räntesituationen. De som har bundit sina räntor är fortsatt positiva, medan de med rörliga räntor nu börjar bli mer missnöjda. Vi ser att hela 6 procentenheter fler hushåll är missnöjda jämfört med februari, säger Hemad Razavi, vd Ordna Bolån.
Pessimismen kring ränteutvecklingen har nu återigen tagit överhanden. Det finns nu fler pessimister än optimister, en dramatisk skillnad från tidigare månader. Andelen optimister när det gäller bostadspriser är fortsatt hög, även om trenden pekar nedåt. Samtidigt bör osäkerheten kring räntan inte överdramatiseras, menar Razavi.

– Trump är tillbaka och det märks. Han dominerar inte bara nyhetsflödet, utan också våra psyken. Man ska ha is i magen och se de relativa förändringarna. De förändringar vi ser framåt är avsevärt mindre än de vi redan har upplevt under 2022 och 2023. Att Riksbanken eventuellt skulle höja med 0,25 procent nu innebär enbart ca 200 kronor i högre månadskostnad per miljon i bolån, tillägger Hemad Razavi.
Vi ser att inflationstakten kan komma att stiga något i mars. Boende och transport kommer att dämpa inflationen, men matinflationen kan bli en avgörande faktor och driva den uppåt.
De senaste förändringarna visar att marknaden snabbt kan skifta i synen på räntor och inflation. Hushållen bör vara förberedda på kortsiktiga svängningar, men den långsiktiga trenden pekar på en betydligt lugnare utveckling än de senaste årens kraftiga förändringar. Den 4 april släpper SCB snabb-KPI – en viktig siffra för ränteläget framöver.