Genom att förenkla privatuthyrning kan fler bostäder göras tillgängliga, vilket möjliggör en mer inkluderande bostadsmarknad, skriver Isabelle Purits, kommunikationschef på Qasa, i ett debattinlägg på Fastighetstidningen.
Purits argumenterar för att regeringens pågående utredning om förenklad privatuthyrning är ett strategiskt och nödvändigt steg för att lindra bostadsbristen och stärka Sveriges kompetensförsörjning. Hon pekar på att efterfrågan på bostäder är stor, särskilt bland unga och personer som flyttar för arbete.
”Andrahandsmarknaden hade bara på vår plattform nästan 250 000 bostadssökande under förra året. Människor som oftast inte har någon möjlighet till ett annat boendealternativ. Under 2024 var det 6 procent fler än året innan och behovet kommer inte att minska, en stor grupp av dessa är unga och människor som flyttar till nya städer för att arbeta.”
Purits hänvisar till Arbetsförmedlingens statistik som visar att det i genomsnitt fanns cirka 350 000 inskrivna arbetslösa per månad under 2024, samtidigt som många branscher rapporterar kompetensbrist. Enligt TechSverige behöver tech-sektorn 18 000 nya specialister årligen fram till 2028, och en rapport från Stockholms Handelskammare visar att två av tre HR-chefer ser bostadsbristen som den största utmaningen vid rekrytering.
”Tillgången till en stabil bostad är en förutsättning för att unga och nyanlända ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället. De nuvarande strukturerna med höga inkomstkrav och långa kötider försvårar detta, vilket i sin tur riskerar att öka segregationen och minska den sociala rörligheten.”
I en enkät som Qasa genomförde 2023 svarade 62 procent av de tillfrågade att de skulle hyra ut längre om deras bostadsrättsförening tillät det, medan 25 procent svarade att de kanske skulle göra det. Enligt Purits uppskattning skulle en reform som underlättar uthyrning kunna frigöra 70 000 boenden årligen.
”Man ska inte blanda ihop äpplen och päron, vi är medvetna om att ett andrahandskontrakt inte kan jämföras med den långsiktighet som ett förstahandskontrakt innebär. Däremot är det trots allt faktiska bostäder som en stor grupp invånare efterfrågar här och nu.”
Hon avslutar med att understryka vikten av en mer flexibel bostadsmarknad för att stärka Sveriges konkurrenskraft och samhällsutveckling.
”Vi hoppas att politiken enas om att det är en bra lösning för att bidra till att lösa den akuta bostadsbristen, en reform som dessutom inte kostar staten en krona.”