Veckans Aktuellt v11: Northvolt: Staten kan inte sitta på läktaren – bra med särlösningar för familjer

 

VECKANS AKTUELLT | Det är företaget Northvolt som gått i konkurs – fabriken står kvar, påminner vår expert Lennart Weiss som uppmanar staten att ta en aktiv roll framöver: Det handlar om för stora värden för att staten ska stå bredvid. Han kommenterar också den rekordtidiga starten av hyresförhandlingarna, hovrättens utslag om delningsboende, det vattennära byggandet, Christofer Fjellners förslag för att öka barnafödandet i Stockholm och Archus tankar om de nya byggreglerna. Programledare: Anna Bellman.

Northvolts konkurs påverkar hela Sverige. Vilka konsekvenserna blir vet vi naturligtvis inte än.
– Vi får påminna oss om att det är skillnad på företag och fabrik. Företaget har gått i konkurs, fabriken står kvar. Nu handlar det om hur konkursförvaltaren lyckas i sitt arbete och om hur staten kommer att agera, säger Lennart Weiss i podden.
– Det vore ett fullständigt stolpskott om staten bara sitter på läktaren nu. Nu är det läge för staten att gå in, tillsammans med en kompetent industriell aktör. Det handlar om stora värden för AB Sverige och i förlängningen den gröna omställningen och oberoendet av Kina.

Spelar boll på olika delar av planen
Alla hyresförhandlingar om 2025 års hyror är inte klara än – men Fastighetsägarna GFR drar redan nu igång förhandlingarna om 2026 års hyror i ett flertal orter. Förra året påkallade Fastighetsägarna i juni, vilket var rekordtidigt då – nu startar man alltså ytterligare tre månader tidigare.
– Fastighetsägarna försöker öka trycket på motparten att ta ansvar för helheten, medan Hyresgästföreningen svarar med formalistiska argument om att förhandlingarna inte ska kunna starta förrän i augusti. De spelar boll på olika delar av planen: HGF tycker att Fastighetsägarnas bryter mot treparten genom att dra igång för tidigt och Fastighetsägarna tycker att Hyresgästföreningen bryter mot den för att förhandlingarna inte blir klara före åersskiftet.

Väntar på facit
Svea hovrätt kom med en dom i en uppmärksammad tvist mellan delningsboendebolaget Colive och Orimlig Hyra som tar strid mot höga andrahandshyror. Hyresnämnden hade gått på Orimlig Hyras linje medan Svea Hovrätt nu tar en annan position och slår fast att hyran ska sättas så att man räknar in service och gemensamma ytor, som Colive vill.  Ärendet skickas därmed tillbaka till hyresnämnden och Colive beskriver domen som en stor framgång. Men även Alban Dautaj, vd för Orimlig Hyra, ser positiva bitar i domen och det handlar om att Colives hyresgäster fortfarande kan ha rätt att få tillbaka delar av hyran.
– Vi väntar ännu på facit. Domstolen återförvisar ärendet till hyresnämnden för en ny bedömning där även service och gemensamma ytor räknas,. Vi får se vilken normhyra de kommer att anvisa – först då vet vi om det är en stor framgång för den ena eller andra parten. Vi kan konstatera att den här typen av boende fortsatt befinner sig i en rättslig gråzon, det återstår att se i vilken praxis man kommer att landa. Sen är ju hela den här historien ett symptom på ett större problem; att vi har en hyresmarknad som inte fungerar.

Bra med särlösningar för familjebildare
Antalet barn per  kvinna är nere i 1,4 och det behövs 2,1 för att befolkningen inte ska minska. Oppositionsrådet Christofer Fjellner tar upp detta i ett debattinlägg och han har fem förslag för hur man från politiskt håll ska kunna få upp barnafödandet i Stockholm. Två av dem är bostadspolitiska – att man ska bygga för familjer, alltså fler småhus och stora lägenheter och färre mindre lägenheter, och det andra förslaget är att ta bort amorteringskravet för småbarnsföräldrar.
– Om man löser det andra problemet – att familjebildare inte kan efterfråga den bostad de behöver – då kommer kan marknaden lösa det första problemet. Trycket ökar på politiken att ta fram särlösningar som ska underlätta för småbarnsföräldrar och jag tillhör dem som tycker att det ska göras. Småbarnstiden är en period i livet då man har höga omkostnader och samhället motverkar familjernas inträde på bostadsmarknaden genom höga barriärer i form av kreditrestriktioner. Samtidigt är samhället beroende av att det föds fler barn – det finns ett samband och man ska inte underskatta de samhälleliga problemen av ett minskat barnafödande.

Intressant boendeform som inte lyckats växa
SKB – Stockholms Kooperativa Bostadsförening – vill se en lagändring för kooperativ hyresrätt. I dag kan inte kooperativa hyresrättsföreningar köpa fastigheter i bolagsform, som andra aktörer. Men samtidigt gäller samma stämpelskatt för dem som för aktiebolag.
– Här finns det uppenbarligen en asymmetri i skattesystemet, man har inte tänkt hela vägen. Det här är en intressant boendeform men den har inte lyckats växa till följd av att de legala villkoren inte är på plats. Det här med stämpelskatten är en del av en större fråga.

Havsnära bebyggelse den stora frågan
Ekot har rapporterat en hel del om nybyggen i områden som riskerar att drabbas av översvämningar. 1300 nybyggda bostäder ska ha sålts i riskområden de senaste fem åren.
– Jag tror att de i Karlstad har bra koll och erfarenhet av att hantera det här. Den stora frågan skulle jag säga är byggnation i havsnära miljöer. Havsvattennivåerna riskerar att stiga med en meter till år 2100, det kommer att få enorma konsekvenser, ändå ser man att det byggs helt obekymrat i områden som definitivt kommer att drabbas. Det är stora värden som hotas, det ser man ju i Falsterbo nu till exempel.

Omfamna de nya byggreglerna
Gustav Källén och Per Ångquist på Archus skriver ett debattinlägg på Bostadspolitik.se om att från arkitekthåll omfamna de nya byggreglerna.
– Roligt att en arkitektfirma hakar på, jag gillar det. Det borde tas ett steg längre i form av en tävling, en mässa eller ett seminarium där man släpper loss kreativiteten och funderar på vilka möjligheter det finns med de nya reglerna. Släpp loss och för in energi! Archus inlägg manar till efterföljd inom arkitektkåren.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.