”Höj bostadsbidraget för att fler ska få en lämplig bostad”

Bostadsbidraget behöver höjas och anpassas till dagens boendekostnader, skriver Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna i ett debattinlägg i Dagens Samhälle. Organisationerna föreslår en rad åtgärder för att fler hushåll ska kunna få en trygg bostad.

I debattinlägget pekar de fyra organisationernas ledare – Anders Henriksson, Marie Linder, Cathrine Holgersson och Anders Holmestig – på att bostadsbidraget har urholkats och att allt färre hushåll omfattas. De betonar att bostadsbidraget är ett centralt verktyg för att säkerställa att människor med låga inkomster ska kunna efterfråga en bostad. De har flera förslag.

”Bidragsnivåerna behöver justeras uppåt så att de står i rimlig relation till dagens boendekostnader. På så sätt får fler hushåll möjlighet att hyra en lämplig permanentbostad”, skriver de.

De föreslår även att bostadsbidraget ska värdesäkras genom att kopplas till hyresutvecklingen samt att målgruppen breddas så att fler än bara barnfamiljer och unga vuxna kan omfattas. Vidare vill de införa månadsavstämning av bostadsbidraget för att minska risken för återkrav och skuldsättning.

”Regeringen behöver återta initiativet i frågan och förändringen bör genomföras snarast. För att minska osäkerheten bör det också bli möjligt att få ett förhandsbesked om bostadsbidrag innan ett hyreskontrakt skrivs”, skriver de.

Utöver detta föreslår organisationerna en nationell hyresgaranti, där staten kan säkerställa att hyresvärdar får betalt, även för hushåll som inte uppfyller alla krav men ändå har betalningsförmåga.

”Dessa reformer kan genomföras utan mer omfattande utredningar. Genom dem kan bostadsbidraget, kompletterat med en nationell hyresgaranti, åter bli ett effektivt redskap för att uppnå de bostadssociala målen”, avslutar de.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.