Antalet utstationerade arbetstagare till Sverige minskade kraftigt mellan 2023 och 2024. Minskningen är tydligast inom bygg, där minskningen var över 2 000 arbetstagare.
Totalt sett har antalet utstationerade minskat med cirka 5 725 personer. Inom byggsektorn har Polen och Litauen, som tidigare varit de största utstationeringsländerna, skickat färre arbetstagare till Sverige.
– Att Tyskland nu är det största utstationerande landet till Sverige och inte Polen beror på konjunkturförändringar inom byggbranschen. Vi ser en vikande konjunktur i Sverige medan Polen ser ut att ha ett bättre konjunkturläge, säger Robert Scarlini, enhetschef på Arbetsmiljöverkets avdelning för myndighetsgemensam kontroll.
Byggverksamheten är fortsatt den bransch som tar emot flest utstationerade arbetstagare, men den nedåtgående trenden är tydlig.
– Samtidigt ser vi en långvarig ökande trend som nu avtagit inom tillverkning. Vi har en liten minskning men den minskningen har inte varit lika stor än så länge, vilket kan kopplas till hur branscherna påverkas av rådande konjunkturläge, säger Scarlini.
Den geografiska fördelningen av utstationerade arbetstagare har också förändrats. Medan Stockholm, Västra Götaland och Skåne ser en minskning, har antalet utstationerade arbetstagare ökat i vissa delar av landet. Norrbotten och Gävleborg har haft den största ökningen, vilket speglar behovet av arbetskraft till specifika projekt.