#260 Erik Hävermark: Marknaden har inte värderat potentialen i nyproduktion

 

BOPOLPODDEN | Sveafastigheter fick sin nuvarande form först i somras och när bolaget knoppades av från SBB i höstas blev Sveafastigheter landets största noterade renodlade bostadsbolag. Möt vd Erik Hävermark i ett samtal om de första hektiska månaderna som börs-vd, det faktum att bostadsbolag generellt handlas till stor substansrabatt och potentialen i bostadsutveckling i Stockholmsområdet. Anna Bellman programleder och Kent Persson kommenterar.

Erik Hävermark och Anna Bellman.

Med 14 700 lägenheter och ett fastighetsvärde om över 28 miljarder är Sveafastigheter landets största renodlade noterade bostadsbolag – detta sedan bolaget noterades den 31 oktober 2024.

– Det är roligt att vara i en noterad miljö och bli utvärderad på kvartalsbasis. Jag tror att det är nyttigt. Fyra gånger per år får vi tävla lite och visa hur duktiga vi är. Det har varit fyra roliga månader, säger Erik Hävermark om sin första tid som börs-vd.

Även tiden före noteringen var hektisk. I slutet av 2023 tog SBB beslutet att förbereda Sveafastigheter för notering. Hävermark tillsattes som tf vd och blev ordinarie vd några månader senare. I somras flyttades den största delen av SBB:s helägda bostadsbestånd över till Sveafastigheter, som i och med det blev ett helt annat bolag än det tidigare hade varit.

Erik Hävermark hade sedan 2020 arbetat för SBB.

– Det var otroligt lärorika år, det är nyttigt att vara i en så pass dynamisk miljö. Och man lär sig också av motgångar – det är oftast dem man lär sig mest av, konstaterar Erik Hävermark, som menar att den främsta lärdomen var att det är viktigt att ha en låg finansiell risk.

Vilket han menar att Sveafastigheter nu har, med en belåningsgrad på 42 procent, bland de lägsta i sektorn.

Handlas till stor rabatt

Men precis som andra bostadsbolag handlas Sveafastigheter-aktien till en stor substansrabatt på börsen, rabatten är större än 50 procent.

– Många bostadsbolag har en stor rabatt just nu, så det är väl en förklaring till varför vi också har en stor rabatt. Sen har vi en stor utvecklingsportfölj i vårt bestånd. Det är möjligtvis så att de senaste åren har man inte riktigt värderat potentialen i nybyggnation, givet att det har varit väldigt låg nybyggnadstakt. Jag tror att det kommer ändras framåt. Det är fortfarande så att vi har en stor efterfrågan på bostäder i vissa regioner, framför allt i Stockholmsregionen. Det finns ett behov av att tillskapa nya, moderna, hållbara bostäder. Det kommer också vara tydligt framåt att nybyggnationstakten rimligtvis kommer att öka och då kommer de bolag som har de starkaste portföljerna för nybyggnation också värderas utifrån det.

7 000 byggrätter, mest i Stockholm

Sveafastigheter har som mål att byggstarta 600­–800 lägenheter om året de kommande åren och bolaget har en stor byggrättsportfölj – 7 000 lägenheter – främst i Stockholmsområdet.

– Vi har en god avkastning i vår utvecklingsportfölj. Vi har en projektmarginal på portföljen som helhet som överstiger 15 procent med god marginal, ännu högre i vissa projekt. Den projektmarginalen, och att det är lägen där vi vet att det finns en efterfrågan på bostäder över tid, gör att vi är trygga med att kommunicera ett sådant operativt mål.

Erik Hävermark konstaterar att det finns mycket som kan förbättras på det politiska planet – samtidigt säger han att han fokuserar på det bolaget har att arbeta med här och nu.

– Men vi har ju en bostadsmarknad som inte fungerar. Lösningen spänner över väldigt många områden, man behöver titta på det här ur ett brett politiskt perspektiv och försöka hitta långsiktiga lösningar. Det behöver finnas tydligare och mer förutsebara spelregler, kring till exempel hyressättningen.

Kent Persson.

Bostadspolitik.se:s Kent Persson kommenterar:

– Erik har varit med länge i branschen, haft många positioner och har en gedigen erfarenhet och kunskap. Däremot är min bild att han fortfarande är ganska okänd. Han sitter i ett bolag som äger väldigt många hyresrätter i Sverige – jag hoppas att både han och Sveafastigheter kliver fram, blir lite mer synliga och deltar mer i debatten om hur vi skapar en bättre bostadsmarknad. Men det är en utmaning att göra det i en fråga som är svår och där politiken just nu duckar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.