Bostadsbolag kan få nya utmaningar när EU:s elmarknadsregler ska införlivas i svensk lag. Energimarknadsinspektionen har nu lagt fram förslag som kan innebära förändrade villkor för gemensamma elabonnemang och egenproducerad el, skriver Sveriges Allmännytta.
Stigande energipriser och ökad efterfrågan på lokalt producerad el har fått många bostadsbolag att satsa på gemensamma elabonnemang och energigemenskaper. Genom solceller på fastigheter kan el produceras, men överskottsel ger ofta låg ersättning vid försäljning.
– Nätavgiften utgör ofta den största delen av medlemmarnas elkostnader i dag, så det är i princip alltid en dålig affär att sälja egenproducerad el ut på nätet, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta, i artikeln på organisationens sajt.
Nu föreslås ny lagstiftning baserad på EU-direktiv som kan påverka dessa upplägg. Enligt elmarknadsdirektivet ska alla elkunder ha rätt att välja sin elleverantör.
– Detta kan bli utmanande för alla bostadsbolag som idag sänker sina elkostnader genom att ha gemensamt elabonnemang med undermätning, IMD-el, och för energigemenskaper.
Förslaget innebär att bostadsbolag med IMD-el eller energigemenskaper måste tillåta att hyresgästerna byter elleverantör, samt ta ett större ansvar för mätning och elöverföring. Förslagen är nu ute på remiss med sista svarsdag i början av maj.
– Vi behöver analysera detaljerna, men vår preliminära bedömning är att detta kan få stora konsekvenser, säger Björn Berggren.
Han menar att även om bostadsbolagen får debitera elanvändarna för eventuella kostnader med en alternativ elleverantör, kan det bli komplicerat.
– Vi ser energigemenskaper som en viktig pusselbit i den gröna omställningen och vill inte att nya hinder skapas.