Makrotillsynskommittén svarar på professor Karl Walentins kritik av deras förslag till lättnader i bolånerestriktionerna och menar att hans argument inte tillför några nya insikter.
I en replik på SvD Debatt bemöter utredarna Martin Andersson, Peter Englund och John Hassler den kritik som Karl Walentin riktade mot deras rapport. De menar att Walentin missförstår syftet med utredningen och att hans invändningar redan är beaktade i deras analys.
”Våra förslag leder sannolikt till ökade bostadspriser. Walentin skriver att det är ”detta som är utredningens huvudanledning till att lätta på regelverket”. Det är förstås helt fel. Syftet är att något jämna ut förutsättningarna att köpa en bostad mellan de med kapital och de som måste låna och att minska den alltför höga belastningen på kassaflödet hos hushåll som är i en situation i livet när denna är särskilt besvärande.”
De tre utredarna försvarar sin analys av hur skuldsättningen påverkar den finansiella stabiliteten och avvisar Walentins påstående att deras förslag skulle ha små effekter på bostadsutbudet.
”Walentin tror inte att högre priser kommer att påverka utbudet i nämnvärd grad ens på lite längre sikt, varken nybyggandet eller utnyttjandet av beståndet. Men hans uppfattning motsägs av de stora svängningarna i bostadsbyggande på senare år. Långa planeringsprocesser är förvisso ett problem i sig, men idag är det knappast brist på projekt som håller tillbaka byggandet utan snarare brist på efterfrågan”, skriver de.
Utredarna att Walentins argument inte tillför något nytt till debatten.
”Vårt uppdrag var att utforma en reglering som värnar den finansiella stabiliteten utan alltför stora negativa välfärdseffekter på bostadsmarknaden. Vi bedömer att vårt förslag hanterar den balansen bättre än nuvarande reglering. Karl Walentins inlägg tillför inga nya aspekter som vi inte beaktat”, avslutar de.