Veckans Aktuellt v8: Arkitekter: Kom med konstruktiva förslag istället för att bara säga nej!

 

VECKANS AKTUELLT | Arkitekterna borde vara mer proaktiva och komma med egna idéer kring de nya byggreglerna och de lättade reglerna för studentbostäder. Att 150 stugor ska rivas i Landskrona på grund av översvämningsrisker till följd av klimatförändringarna är bara början, menar vår expertkommentator Lennart Weiss, som också ger sin syn på den fortsatta konkursvågen i byggsektorn, regeringens höjda planeringsstimulanser, Robert Hannahs snabba sorti och den kommande tingsrättsdomen i Sollentunafallet som riskerar att få stora konsekvenser för sociala bostäder. Programledare: Anna Bellman.

Regeringen går vidare med förslagen om lättade byggregler för studentbostäder. Endast 20 procent av lägenheterna i ett studentbostadshus ska nu behöva ha full tillgänglighet och reglerna införs den 1 juli.
– Det är väldigt svårt att få ihop kalkylerna för den här typen av boende – tillgänglighetskraven gör att badrummen blir överstora. Det är bra att det nu ska gå att göra undantag, säger Lennart Weiss i podden.

Samtidigt finns farhågor, bland annat från arkitekthåll. Maria Xie, ordförande Sveriges Arkitekter studenterna,Titus Fridell, ordförande Saco studentråd, och Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter skriver i ett debattinlägg på att studentbostäderna nu riskerar att blir ”klaustrofobiska skrubbar”.
– Jag kan tycka att arkitekterna borde ha en mer proaktiv hållning – de kunde gått in mer konstruktivt i den här debatten och kommit med förslag på hur de här bostäderna kan utformas på bästa sätt. Just nu känns det som att de generellt bara säger nej utan att presentera egna alternativ och att de ibland ropar på vargen lite väl omotiverat

Vi kommer att få se fler ”klimatflyktingar” i Sverige
Dagens Nyheter har gjort ett stort reportage om ”Sveriges första klimatflyktingar”. I Landskrona ska drygt 150 stugor rivas eftersom området hotas av översvämningar till följd av klimatförändringarna. Att skydda området hade kostat för mycket och planen är att nu att det ska bli ett våtmarksområde.
– Det är lika bra att vi börjar vänja oss. Vi har pumpat in så mycket koldioxid i atmosfären så även om utsläppen minskar så kommer havsnivåerna att öka. Det här är bara början och det kommer leda till stora konflikter, både på lokal och global nivå. Kommunerna kan inte rädda alla områden, det blir alldeles för dyrt, de kommer att behöva prioritera och då kan de inte prioritera sommarstugeområden.

Fall som kan få enorma konsekvenser – men förmodligen förlorar målsäganden
En nyanländ fick en social bostad hos kommunala Sollentunahem 2017. 2022 ville Sollentunahem att lägenheten skulle tillbaka till bostadskön men det accepterade inte den nyanlände utifrån samma argumentation som i den omtalade HD-domen i det så kallade bulvanfallet. Nu ska det här fallet upp i tingsrätten.
– Jag tror inte att målsäganden har några större chanser att vinna det här. Det är stora skillnader i grundläggande mening mellan företagsbostäder och bostäder som utgår från socialtjänstlagens syften. Jag blir väldigt förvånad om domstolen likställer kommunens hantering av sociala bostäder med företagsbostäder. Men om målsäganden vinner så får det enorma konsekvenser och jag är säker på att regeringen då ingriper för så är det inte tänkt att lagen ska fungera.

Höjda nivåer som knappast gör någon större skillnad
I förra årets budget införde regeringen planeringsstimulanser till kommunerna för att de ska skapa detaljplaner med nya småhus eller omvandlingar av lokaler till bostäder. Från 1 april höjs de här nivåerna, från 15 000 till 25 000 kronor per småhus och från 150 till 300 kronor per kvadratmeter för omvandlingar.
– Jag letade efter någon typ av uppföljningsdata men hittade inte det, så jag vet inte hur mycket det här har använts. Men min bild är att intresset för det här stödet har varit ganska lågt och jag tror inte att ökningarna kommer att ge några större effekter framåt.

Konkursvågen lär fortsätta rulla
I veckan rapporterades att en av Sernekes underentreprenörer, Mälardalens Trä och Betong med 100 miljoner i omsättning och 90 anställda, har gått i konkurs. Och i förra veckan kom siffror som visade att 1355 anställda drabbades av alla konkurserna i januari.
– Generellt tror jag att konkursvågen kommer att rulla vidare. Det fanns ett visst hopp i marknaden i höstas i samband med räntesänkningarna men sedan steg långräntorna i oktober och optimismen kom på skam. Många, även i branschen underskattade  smällen för hushållens köpkraft som kom genom kostnads- och räntehöjningarna under inflationskrisen. Återhämtningen kommer att ta lång tid, jag ser ingen radikal ljusning framför mig under det här året.

Hannah kommer nog tillbaka
Robert Hannah, som suttit i riksdagen för Liberalerna sedan 2014 och i flera år var bostadspolitisk talesperson för partiet, meddelade att han lämnar både riksdagen och Liberalerna och han har sökt medlemskap i Moderaterna.
– Jag tror att han kommer att dyka upp igen, det här partibytet är knappast oplanerat. Han gör en snygg exit i och med att han kliver av sina uppdrag och inte blir en vilde – såna brukar ju inte bli populära. Jag skulle tro att han redan har haft en dialog med Moderaterna och att han kommer att dyka upp i något sammanhang. I bostadspolitiken gjorde han en bra insats när Liberalernas bostadspolitiska program togs fram, det har vi hyllat i den här podden. Tyvärr gjorde han inte så starkt avtryck i övrigt och det känns som att han tappade intresset för bostadsfrågorna – han fick inte lika många reaktioner på X när han skrev om bostadsfrågorna som om andra frågor…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.