Nabo: Snitträntan stabiliseras på högre nivå men har tredubblats sedan 2021

 

En ny analys från Nabo visar att ränteläget för bostadsrättsföreningar nu har stabiliserats på en högre nivå jämfört med tidigare år men att den totala räntekostnaden har tredubblats sedan 2021. Samtidigt har många föreningar tidigare bundit sina lån till låg ränta som löper ut under 2025 – vilket innebär att föreningarna kommer behöva omförhandla till högre räntenivåer.

Räntekostnaden för bostadsrättsföreningar har ökat med cirka 33 kronor per kvadratmeter under 2024 jämfört med föregående år, och den totala räntekostnaden har tredubblats sedan 2021. En betydande del av bostadsrättsföreningarnas lån kommer att behöva omförhandlas under 2025, då hela 61 procent av den totala lånevolymen har en återstående bindningstid på högst 12 månader. Detta innebär att många föreningar är fortsatt exponerade för förändringar i räntan

– Även om inflationen och räntenivån blir normaliserad är viktigt att bostadsrättsföreningar har en genomtänkt plan för sina lån och att ta hjälp av expertis vid omförhandlingar, då olika banker har olika strategier, läget förändras kontinuerligt och föreningar har olika behov avseende bindningstider, säger Jonas Gustavsson.

Den svenska ekonomin visar tecken på återhämtning, och inflationen har fallit under Riksbankens mål på 2 procent. Samtidigt kvarstår riskfaktorer såsom en svag krona och osäkerheter i den globala ekonomin. Även om räntorna stabiliserats på en ny normalnivå visar Nabos analys att bostadsrättsföreningar i genomsnitt har högre räntor än bankernas snittränta. Vid början av 2025 låg snitträntan för föreningar på 3,04 procent.

– De högre räntorna ökar föreningarnas kostnader avsevärt. Samtidigt har vi nu landat i ett nytt normalläge som man måste anpassa sig efter vilket kan kräva avgiftshöjningar. Vi förväntar oss att snitträntorna för bostadsrättsföreningar kommer att ligga kvar kring 3 procent under 2025, och att skillnaderna mellan föreningar med extremt låga och extremt höga räntor minskar, säger Jonas Gustavsson.

Metodologi och dataunderlag

Denna analys baseras på data från 3 000 av Nabos förvaltningskunder under 2024, med en geografisk spridning över hela landet och en variation i föreningsstorlek. Den totala lånevolymen i undersökningen uppgår till drygt 54 miljarder kronor, vilket ger en solid grund för våra slutsatser och rekommendationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.