En femtedel av alla hyresgäster har behövt låna för att klara jul- och nyårsutgifterna. Utvecklingen måste vändas, skriver Hyresgästföreningens Marie Linder, förbundsordförande, och Erik Elmgren, förbundschef, i en debattartikel på DI Debatt.
En undersökning från Indikator Opinion, gjord på uppdrag av Hyresgästföreningen, visar att hyresgäster drabbas hårt av den ekonomiska krisen.
”Mer än hälften av hyresgästerna tvingats ta av sina sparpengar för att klara sina utgifter under jul och nyår, samtidigt som många helt saknar en buffert. En femtedel av hyresgästerna har också behövt låna pengar för att klara sig igenom julhelgerna. Det är dubbelt så många som bland hushåll som äger sitt boende”, skriver Linder och Elmgren.
De pekar på behoven av reformer för att lindra den ekonomiska pressen:
”Inför ett hyresavdrag. Låt hyresgäster få göra avdrag för en del av hyran på samma sätt som avdrag kan göras för räntekostnader. Genom att minska boendekostnaderna, även för de som har svårt att få pengarna att räcka till efter hyreshöjningar, kan vi ge människor mer ekonomiskt spelrum och bidra till att minska risken för hemlöshet och social utestängning.”
Vidare föreslår de en översyn av bostadsbidraget, som de menar har urholkats sedan 1998.
”Sedan 1998 har bostadsbidraget urholkats och andelen hushåll som får ta del av bostadsbidraget minskat från 10 till 3 procent av befolkningen, samtidigt som det fortfarande baseras på 1997 års hyror. Genom att höja inkomst- och bostadskostnadsgränserna upp till dagens nivåer kan vi ge människor en verklig chans att bo kvar i sina hem utan att behöva oroa sig för om de kommer att hamna i skuld.”
Hyresgästföreningen lyfter också behovet av strängare regler för oseriösa låneaktörer och en rättvisare skattepolitik mellan hyresrätter och ägt boende.
”Idag lägger staten över 60 miljarder på skattesubventioner till de som bor i bostadsrätt och villa, genom generösa ränte- och ROT-avdrag. Något motsvarande för hyresgäster eller hyresrätten finns inte.”
Läs hela inlägget här.