Det är dags för krafttag mot hemlösheten

 

DEBATT | Modellen Bostad först har visat sig vara mycket effektiv för att motverka hemlöshet. Kristdemokratiska Ungdomsförbundet vill se en nationell satsning på Bostad först i samtliga kommuner i Sverige, skriver Lina Lindh och Lucas Svärd.

Hemlöshet är en av vår tids mest akuta sociala utmaningar. Att sakna ett hem innebär inte bara att stå utan tak över huvudet – det innebär också att sakna grundläggande förutsättningar som krävs för att bygga ett stabilt liv, komma in på arbetsmarknaden och ta del av samhällets gemenskap. Trots detta fortsätter många kommuner att använda ineffektiva lösningar som inte går till botten med problemet. KDU menar därför att det är dags för en nationell satsning på modellen Bostad först i Sveriges samtliga kommuner, samtidigt som vi främjar en närmre dialog mellan olika samhällsaktörer för att utveckla en effektiv bostadspolitik riktad mot hemlösa.

Modellen Bostad först bygger på en enkel men radikal princip: att ett tryggt boende är en grundläggande förutsättning för att människor ska kunna ta itu med andra problem i sina liv, såsom missbruk, psykisk ohälsa eller arbetslöshet. Istället för att kräva att individen först uppnår ”bostadsmognad” genom exempelvis behandling eller deltagande i arbetsmarknadsåtgärder, får personen en bostad som första steg.

I kommuner som Helsingborg och Göteborg har modellen lett till att över 80 procent av de hemlösa som fått en bostad via programmet har lyckats behålla sitt boende och stabilisera sina liv

Forskning och erfarenheter från andra länder, liksom från svenska kommuner som redan har infört modellen, visar att Bostad först är betydligt mer effektiv än de flesta andra insatserna. I kommuner som Helsingborg och Göteborg har modellen lett till att över 80 procent av de hemlösa som fått en bostad via programmet har lyckats behålla sitt boende och stabilisera sina liv.

Att låta hemlösheten fortgå är inte bara ett medmänskligt misslyckande – det är också ekonomiskt ineffektivt. Människor som lever i hemlöshet belastar ofta andra delar av välfärdssystemet, såsom sjukvård, socialtjänst och rättsväsende. Det är med andra ord ytterst väsentligt med långsiktigt hållbara lösningar som är applicerbara i hela landet, även ur en ekonomisk aspekt.

Hemlösheten är ett nationellt problem som kräver nationella lösningar

Trots modellens framgångar är det endast ett fåtal kommuner i Sverige som har infört Bostad först. Detta är oacceptabelt. Hemlösheten är ett nationellt problem som kräver nationella lösningar. Därför uppmanar vi samtliga kommuner att implementera modellen som en del av sina sociala insatser. Genom att göra Bostad först till en standardlösning kan vi minska hemlösheten på riktigt, i alla Sveriges kommuner.

För att bostadspolitiken riktad mot hemlösa ska bli effektiv krävs också en närmare dialog mellan olika samhällsaktörer – kommuner, statliga myndigheter, civilsamhället och näringslivet. Kommuner och statliga myndigheter behöver samarbeta för att säkerställa finansiering och långsiktig planering av insatser. Fastighetsägare och byggföretag bör involveras för att skapa fler tillgängliga bostäder till rimliga priser. Civilsamhället, såsom kyrkor och ideella organisationer, kan bidra med stöd, mentorskap och uppföljning för att hjälpa människor att hålla sig kvar i sitt boende och allt eftersom bygga ett stabilt liv.

Att ha ett hem är en grundläggande mänsklig rättighet och en förutsättning för att kunna leva ett värdigt liv. Hemlöshet påverkar inte bara individen direkt, utan också samhället i stort genom ökade kostnader för andra delar av välfärden. När människor saknar en fast punkt att utgå från blir det betydligt svårare att skapa rutiner, knyta sociala kontakter och planera för framtiden. Därför måste vi agera nu.

I dag är situationen för hemlösa starkt beroende av vilken kommun de råkar befinna sig i, vilket skapar stora orättvisor

En nationell implementering av Bostad först skulle också skapa mer likvärdiga förutsättningar mellan olika kommuner. I dag är situationen för hemlösa starkt beroende av vilken kommun de råkar befinna sig i, vilket skapar stora orättvisor. Genom att göra modellen tillgänglig i hela landet kan vi minska dessa skillnader och säkerställa att alla, oavsett var de bor, får samma chans till ett bättre liv. Samtidigt skulle en nationell samordning minska ineffektiviteten som uppstår när varje kommun försöker lösa problemet på egen hand.

Genom att implementera Bostad först i alla kommuner och skapa en närmare dialog mellan samhällsaktörer kan vi ge fler människor chansen till en nystart. Samarbete mellan olika sektorer är avgörande för att bygga ett samhälle där ingen lämnas utanför. Om vi prioriterar långsiktiga lösningar och ser till att varje individ har rätt till ett tryggt hem, kan vi inte bara minska hemlösheten utan också skapa ett mer rättvist och medmänskligt samhälle.

Ingen ska behöva sova på gatan i ett land som vårt

KDU vill se ett Sverige där ingen lämnas utanför. Låt oss tillsammans ta ansvar för att hemlösheten förvisas till historieböckerna. Ingen ska behöva sova på gatan i ett land som vårt.

Lina Lindh
Andra vice förbundsordförande och socialpolitisk talesperson, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

Lucas Svärd
Talesperson för civilsamhällesfrågor, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.