Tiotals miljoner i fastighetsvärde går förlorade när Landskrona kommun gör reträtt på grund av klimatkrisen, skriver Dagens Nyheter. Även på andra ställen kan fastighetsägare drabbas.
Över 150 stugor i koloniområdet Axeltofta i Landskrona ska rivas eftersom stigande havsnivåer och ökad nederbörd gör området obeboeligt. Beslutet gör Landskrona till den första svenska kommunen som genomför en så kallad reträtt från klimathotade områden.
Många har investerat stora summor i sina stugor, trots att det egentligen varit olagligt att bo där permanent. Kommunen har tidigare gett signaler om att området kunde bli bostadsområde.
– Vi litade på vad de sa. Jag har satsat pengar och byggt nytt till dottern, säger Jörgen Jonsson, en av de boende som drabbas, till DN.
I stället för att bygga skyddsvallar, vilket skulle kosta 180 miljoner kronor, planerar kommunen att göra området till våtmark. De boende får endast 130 000 kronor i ersättning per hus och måste själva bekosta rivningen.
Landskronas kommunstyrelses ordförande, Torkild Strandberg (L), medger att han underskattade klimatförändringarnas effekter.
– Det är lätt att uppfatta klimatfrågan som något som drabbar andra. Men så är det inte, säger han.
Boende i Axeltofta har anlitat jurister för att försöka stoppa beslutet.
– Vi ifrågasätter inte klimatförändringarna, men det finns ju sätt att anpassa sig, säger Camilla Magnusson, en av de boende, till DN.
Läs mer på Landskrona kommuns hemsida här.
DN har också intervjuat Mäklarsamfundets Oskar Öholm, som varnar för att investera i bostäder i översvämningsdrabbade områden.
– Det finns helt klart en risk att enskilda fastighetsägare får se värdet på huset minska drastiskt, säger Oskar Öholm till DN.