Efter en längre period av svag utveckling för fastigheter markerade 2024 en vändpunkt. Lägre marknadsräntor tillsammans med bättre tillgång på kapital via banksystemet och obligationsmarknaden ökade riskaptiten. Trots global osäkerhet och fortsatt låg tillväxt ledde förbättrade finansieringsvillkor till gradvis ökade transaktionsvolymer under året, med en total ökning på över 30 procent i Norden.
– Nu när vi påbörjar 2025 ser vi att fastighetscykeln har vänt. Investerarbasen har breddats och gapet i prisförväntningar mellan köpare och säljare är nu lättare att överbrygga. Kraftigt förbättrade finansieringsvillkor och en förväntad tillväxt som vida överstiger de andra stora marknaderna i Europa gör att Sverige framstår som en gynnsam marknad att investera i, säger Thomas Persson, Head of Capital Markets Nordics.
– Sverige utgör ett lite unikt case internationellt när det gäller till exempel hybridarbete med en klar preferens från större arbetsgivare att arbete från kontoret är att föredra. Nästan hälften av stora svenska företag har en policy om kontorsnärvaro fem dagar i veckan, vilket är högst i Europa säger Erik Nyman, Head of Research Sweden.
Även om förhållandena varierar mellan olika geografiska områden och segment bedömer JLL att fastighetskonjunkturen har vänt. JLL:s senaste Global Sentiment Survey pekar i samma riktning. I slutet av 2024 sågs det starkaste resultatet på nästan tre år. De flesta deltagarna tror att förhållandena kommer att förbättras ytterligare under de kommande sex månaderna.
När 2025 inleds står fastighetsbranschen i Norden och på andra håll inför nya utmaningar i form av geopolitiska spänningar, ekonomiska påfrestningar, klimatfrågor och förändrade sätt att arbeta. Framtidens arbetsliv, med frågor om arbetsmetoder och lösningar är mer relevanta än någonsin. Detta samtidigt som organisationer och företagsledare strävar efter produktivitetsökning och tillväxt samt hur de ska få ut det bästa av sina medarbetare.