Tioprocentig ökning av vräkningar 2024 – HGF och Stadsmissionen vill skärpa lagstiftningen

 

Under 2024 genomförde Kronofogden totalt 3 042 vräkningar, en ökning med tio procent jämfört med föregående år. 391 barn vräktes från sitt permanentboende under året, det är något färre än under 2023 – men antalet barn som berördes av vräkningar ökade med fem procent, till 711 barn. Hyresgästföreningen och Sveriges Stadsmissioner vill ändra lagstiftningen kring barnvräkningar.

– Vi ser att några tuffa ekonomiska år ute i samhället har lett till att skuldsättningen hos Kronofogden ökar kraftigt. Som en följd av det ser vi också att antalet vräkningar fortsätter att öka. Fler kan inte betala hyran, vilket är den vanligaste orsaken till vräkning, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Antalet genomförda vräkningar har på ett år ökat med 10 procent, och med 21 procent sedan 2022. I Norrköping, Nyköping och Haninge har antalet verkställda vräkningar ökat mest under det senaste året.

Antalet barn som berördes av vräkningar, det vill säga både barn som är permanent boende, samt de som är växelvis boende eller umgängesbarn hos den som blir vräkt, har ökat med 5 procent till 711 barn.

Samtidigt minskade antalet barn som vräktes från sitt permanentboende något under 2024, till 391 barn. Störst är minskningarna i Sigtuna, Eskilstuna och Haninge.

– Alla vräkningar där barn berörs ser vi allvarligt på, men det är positivt att antalet vräkningar där barn förlorar sitt permanenta boende inte ökar. En vräkning har stora konsekvenser för den som är med om det, inte minst för familjer med barn. Är barn inblandade i en vräkning så är socialtjänsten alltid med i arbetet, säger Davor Vuleta.

Fler än hälften av alla ansökningarna dras tillbaka

Antalet inkomna ansökningar om att få Kronofogdens hjälp att genomföra en vräkning ökade med drygt 6 procent, till 7 359. I Göteborg, Västerås och Haninge ökade antalet ansökningar mest i landet.

Av de ansökningar om vräkning som inkom under 2024, återkallades 59 procent.

– Det finns goda exempel i landet som visar att vräkningar går att förebygga. Många gånger handlar det om att hyresvärd och hyresgäst pratar med varandra redan vid en första utebliven betalning, då är det oftast enklare att hitta gemensam lösning. Det kan handla om att komma överens en avbetalningsplan. Ibland kan det finnas psykisk ohälsa eller någon form av missbruk med i bilden, och då kan socialtjänsten gå in med olika stödinsatser, säger Kim Jonsson, projektledare på Kronofogden.

Vill se skärpt lagstiftning

Barnkonventionen är svensk lag och barnets bästa ska därmed sättas främst. Hyresgästföreningen och Sveriges Stadsmissioner vill nu se skärpt lagstiftning och obligatorisk samverkan mellan hyresvärd, socialtjänst och Kronofogden för att inte ett enda barn ska vräkas i Sverige.

Sedan nollvisionen infördes av regeringen 2007 har nästan 9 000 barn vräkts enligt Kronofogdens statistik. Människor som en gång blivit vräkta har mycket svårt att komma tillbaka till en stabil boendesituation.

–   Att barn vräks i Sverige idag är oerhört allvarligt. Barn som måste flytta runt mellan tillfälliga boenden under sin uppväxt får mycket sämre förutsättningar till god utbildning, att få vänner och en meningsfull fritid.  Utanförskapet och utsattheten följer ofta med upp i vuxen ålder och blir permanent. Det är tyvärr inte ovanligt att vi möter de nu vuxna barnen till tidigare deltagare i våra verksamheter för människor i hemlöshet säger, Jonas Wihlstrand, generalsekreterare Sveriges Stadsmissioner.

Det finns idag inget skydd mot vräkningar av barn i hyres- eller socialtjänstlagen. En ny socialtjänstlag med krav på att socialtjänsten ska arbeta förebyggande är aviserad i år. För att denna viktiga ambition ska bli verklighet menar Sveriges Stadsmissioner och Hyresgästföreningen att det behövs en skärpning av lagstiftningen, så att de idag frivilliga vräkningsförebyggande åtgärderna som kronofogden samordnar med hyresvärd och socialtjänst blir obligatoriska. Då kommer socialtjänsten att komma in i tid med skuld- och budgetrådgivning och kan förebygga hemlöshet och utsatthet hos barnfamiljer.

–  Barn i den här utsatta situationen berättar att de hade velat ha mer stöd från socialtjänsten för att förhindra att familjen blev vräkt. Om den lokala samverkan kring det vräkningsförebyggande arbetet som idag är frivillig blir obligatorisk kan åtgärder sättas in i tid som förhindrar att barnfamiljer vräks. Barnens rätt till en trygg bostad kan inte hänga på en hyresvärds välvilja eller om de råkar bo i en kommun som valt att jobba aktivt med vräkningsförebyggande arbete, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen har genomfört en granskning av ett drygt 30-tal vräkningsfall där barn var inblandade och den visar att nämnder och domstolar i vräkningsfall nästan uteslutande dömer till hyresvärdens fördel.

– I vräkningsärenden där barn är inblandade har vi kunnat se att domstolarna nästan aldrig tar in barnperspektivet i sina domslut. Vad det beror på vet vi inte, men det är tydligt att barnkonventionen måste börja efterlevas, säger Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.