#257 Lina Brantemark: ”Det går inte att bygga billiga bostäder”

 

BOPOLPODDEN | Nej, det går inte att bygga billiga nya bostäder – debatten bör handla om hur fler ska kunna efterfråga. Bostadsbyggandet hade mått bra om kommunerna använde markanvisningsverktyget på ett mer likartat sätt. Möt Obos och Bostadspolitik.se:s Lina Brantemark i ett samtal om vinnarmentalitet, ledarskap i oroliga tider och om att ”prata kommunska”. Anna Bellman programleder och Lennart Weiss kommenterar.

Lina Brantemark kom till Obos 2020 och sedan 2023 är hon en del av Bostadspolitik.se:s redaktion och hon skriver ledare ungefär var tredje vecka.
– Det var inte självklart att jag skulle bli Obos representant men jag räckte upp handen och sa ”jag är lämplig”.

Efter snart två år menar hon att uppdraget har utvecklat henne.
– Det ger mig väldigt mycket nya insikter nya kontakter och nya infallsvinklar på många frågor som är kopplade till vår bransch.

Vill se ett mer enhetligt system
Hon är affärsutvecklingschef på Obos Nya Hem (Obos storstadssatsning) och mycket tid och energi går åt till samtal med kommuner om bostadsbyggnation. Kommuner som tänker på helt olika sätt och som använder sitt planmonopol och markanvisningsverktyget på olika sätt. Lina Brantemark hade gärna sett att det var mer enhetligt och mer transparent.
– Som det är nu anvisar man på många olika sätt; direktanvisningar, jämförelsestyrda anvisningar, anbudstävlingar, markanvisningstävlingar, i vilken form man lämnar in underlag, när man anvisar, hur länge man har en anvisning, när den förlängs eller inte förlängs, om den är med pris eller utan pris. Är man verksam på många platser så blir det svårt att kunna förhålla sig till alla de här olikheterna, säger Lina Brantemark som efterlyser en portföljstyrning på kommunal nivå:

– Det handlar väldigt mycket om att det ska bli tydligare för marknaden hur kommunen prioriterar, vad kommunen prioriterar och varför, så att det blir en tydlighet för mig när jag ska allokera våra pengar. Var ska jag investera och varför? Jag behöver en tydlighet kring förutsättningarna, volymen, tidplanen, kommunens behov på den specifika platsen, om det är en prioriterad investering eller inte. Att jobba med portföljstyrning och kolla på hur stora bolag jobbar med den här frågan är väldigt viktigt och välgörande för kommunerna. Min bild är ändå att väldigt många är på väg åt rätt håll.

Hon menar också att branschens kan bidra med att hjälpa kommunerna att förstå vad som driver branschen och därmed skapa förståelse för de olika rollerna.

”Nyproducerade bostäder kommer aldrig att vara billiga”

Lina Brantemark tar också upp stridsropen man ofta hör från politiker: ”Bygg mer billiga bostäder” – vilket hon menar inte går.
– Jag har väldigt svårt att se hur vi ska lyckas bygga billiga bostäder om vi ska uppfylla lagkrav, alla krav som vi själva ställer, och kommuners krav på kvalité, utförande och annat. Nyproducerade bostäder kommer aldrig att vara billiga. Vi har marknadsekonomi och det är vad marknaden vill betala som kommer att vara priset på bostaden. Allt annat tas ut som entreprenadkostnad, markkostnad och vinst.

Och hittar man möjligheter att bygga billigare kommer det att leda till högre markpriser – så funkar marknadsmekanismerna. Istället för att skrika efter billiga bostäder borde man göra det lättare för människor att efterfråga, menar hon och nämner Obos koncept Deläga som en parameter och politiska åtgärder som startlån som en annan.

Lina Brantemark menar att botten är passerad när det gäller bostadsbyggandet men att det är en långsam återhämtning vi ser, marknaden söker efter ”det nya normala”, vad det nu är.

I podden pratar Anna Bellman och Lina Brantemark också bland annat om Linas bakgrund som elitsimmare, vilka projekt som fungerar bäst i det osäkra marknadsläge och om vilket ledarskap som krävs i oroliga tider.

Bostadspolitik.se:s Lennart Weiss kommenterar:
– Det inledande delen av samtalet fångade Lina Brantemarks personlighet och egenskaper väldigt väl; en före detta elitsimmare, högpresterare och vinnarskalle som gör avtryck var hon än är. Samtidigt har hon en hög grad av ödmjukhet. Jag ser fram emot att följa hennes fortsatta karriär och är övertygad om att hon kommer att vara nummer 1 i någon organisation inom en överblickbar framtid.

Om att skapa tydlighet kring markanvisningar säger Lennart Weiss:
– Det här är en extremt väsentlig diskussion och hon benar i problemet på ett bra sätt och pekar på åtgärder som kan vidtas på kommunal nivå och kanske också på nationell nivå i termer av att leverera kunskapsöverföring för hur det här bör tillämpas för att man ska få en högre grad av enhetlighet, högre tempo och så vidare.
– Det här är en process som omfattar extremt stora värden, men samtidigt en hantering på kommunal nivå med extremt stor brist på transparens.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.