VECKANS AKTUELLT | Bostadspolitik.se och Bopolpodden har fått en utökad ägarkrets – grundaren Lennart Weiss jublar och menar att det gör oss starkare, bredare och bättre, samtidigt som vi behåller vår redaktionella integritet. Han kommenterar också veckans snackisar:
# Sveriges Allmännyttas positionspapper om sociala bostäder – som får underkänt.
# Den alltför teoretiska debatten om makrotillsynskommitténs rapport.
# Debatten om begränsning av underentreprenörsled, där Byggnads position har stärkts.
# Rapporten om hemlöshet från RUT – som håller väldigt ojämn kvalitet i sina analyser.
Programledare: Anna Bellman.
Bostadspolitik.se har fått en ny ägarkrets: Bopol AB som driver Bostadspolitik.se och Bopolpodden ägs nu av tio olika bolag: Veidekke, Obos, Heimstaden, Hemvist Förvaltning, Wallenstam, Coreco, Einar Mattsson, Heba, HSB och Rikshem. Dessutom har Bopol ett strategiskt samarbetsavtal med Evidens.
– Det är en fantastisk utveckling som har skett, vi har gått från en liten experimentverkstad till ett litet mediahus och ett naturligt kunskaps- och debattnav för bostadssektorn och bostadspolitiken. Nu blir vi starkare, bättre och bredare samtidigt som vi behåller vår redaktionella integritet. Det här är en härlig dag för den svenska bostadsdebatten, säger Lennart Weiss som tog initiativet till Bostadspolitik.se tillsammans med Stefan Attefall.
RUT är verkligen inte McKinsey
När vi hade Bopol Live i januari menade Sverigedemokraternas Mikael Eskilandersson att de påståenden som görs om hemlöshetens utbredning i Sverige är starkt överdrivna. Han hänvisade till en utredning som Riksdagens Utredningstjänst – RUT – har gjort, som visar att hemlösheten i själva verket är lägre i Sverige än i våra nordiska grannländer.
– Jag har läst den här rapporten nu och jag tycker att den glider en del på definitionen av vad hemlösa är. Den är mer inne på sådana som sover på parkbänkar, inte den bredare problematiken med människor som snurrar runt på tillfälliga kontrakt och har en väldigt osäker boendesituation.
– RUT har en aura av att vara en kvalificerad utredningsverksamhet men jag skulle säga att de håller en väldigt ojämn kvalitet. Det är många juniora personer som inte har så bra betalt. Det är inte McKinsey om man tror det och här har de helt enkelt analyserat fel.
Gamla lösningar från Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta har tagit fram ett så kallat ”positionspapper” där man beskriver hur bostadspolitiken bör utvecklas för att alla ska kunna ha en bostad. De är tydliga med att den generella bostadspolitiken fortsatt ska råda – att införa socialbostäder för vissa skulle få negativa konsekvenser.
– Jag hade nog högre förväntningar på dem. Det är kända positioner som upprepas. De för fram förslag på lösningar som redan tillämpas i dag men som inte fungerar. Det finns akuta problem som drabbar människor och inte minst barn, problem som inte är värdiga ett välfärdssamhälle, och det går inte att hantera den här problematiken inom en generell bostadspolitik där det här så att säga ska lösas som en bieffekt av att man bygger stora mängder bostäder. Man har försökt med det i decennier men det fungerar inte. Sveriges Allmännytta levererar inga lösningar utan försvarar bara de rådande förhållandena, jag måste tyvärr ge den här rapporten underkänt.
Byggföretagen har haft möte med Veidekke om UE-led
Peab har infört en begränsning på max två led med unerentreprenöter, precis som Veidekke har haft länge. Byggnads kräver att det införs en begränsning – Byggföretagen säger nej.
– Det skakar naturligtvis om Byggföretagen att Sveriges största byggbolag går ut och berättar att man tillämpar och tycker att det är okomplicerat och naturligt med två UE-led. Byggföretagen slåss mer och mer för en förlorad position, säger Lennart Weiss som också berättar om ett möte han nu har haft med Byggföretagen i den här frågan (när han medverkade i Veckans Aktuellt senast konstaterade han att Byggföretagen aldrig hade bjudit in Veidekke för att diskutera det hör trots att bolaget länge har jobbat med max två UE-led).
Parterna och hyresnämnderna behöver hitta bättre rutiner
Skiljemannen har nu kommit fram till att årets hyreshöjning för de privata hyresvärdarna i Stockholms stad blir i snitt 5,3 procent från 1 januari. Förhandlingarna inleddes redan i juli och gick till skiljeman så snart det var möjligt – ändå kom skiljemannens beslut först i slutet av januari och det blir nu en retroaktiv höjning. För vissa andra kommuner i regionen blir höjningen först från 1 februari.
– Jag förstår att Fastighetsägarna reagerar över att processen tar tid. Den här trögheten gagnar inte hyresförhandlingssystemet, det behöver göras något åt de långa processerna. Parterna och hyresnämnderna behöver hitta sätt att göra dem snabbare.
Läs själva rapporten istället för debatten om den
Kommittén med Peter Englund, John Hassler och Martin Andersson, som tog fram förslagen om lättnader i kreditrestriktionerna får kritik från akademiskt håll: Karl Walentin, gästprofessor vid Nationalekonomiska institutionen på Uppsala universitet, menar i ett gästinlägg på Ekonomistas att slutsatserna om att lätta på bolåneregleringen ”bygger på en obalanserad analys”. SBAB:s Robert Boije har debatterat frågan med honom.
– Vad som sägs i den här debatten är mest teoretiska och akademiskt högfärdiga resonemang, det här handlar inte om kärnfrågan; att inträdeströsklarna till bostadsmarknaden för människor utan ett stort eget kapital är alldeles för höga. Man jag skulle säga att Boije vinner den här fajten klart på poäng. Den här debatten kan man läsa om man har ett väldigt djupt intresse för teoretiska inspel och vem som skrivit vad i olika avhandlingar, men de allra flesta borde istället lägga tid på att läsa själva utredningen, den tillför mycket mer. Det finns ingen annan enskild fråga som betyder mer för att förbättra dagens problem på bostadsmarknaden.