”Den enes dröm, den andres mardröm.” Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen beskriver Stockholms bostadsmarknad i en krönika i Fastighetstidningen.
För 50 år sedan var 90 procent av innerstadens lägenheter hyresrätter, idag är andelen knappt 30 procent. Samtidigt är det hyresrätter som efterfrågas mest, särskilt bland unga, menar Ernhagen.
Den stora förklaringen till denna utveckling är inte politiskt motiverade ombildningar – utan hyresregleringen.
”Samtidigt som bostadsrättspriserna släpptes fria omvandlades den statliga hyresregleringen till dagens bruksvärdessystem. Problemet var att makten att uttolka hyresgästernas värderingar gavs till Hyresgästföreningen. Det innebar bland annat att värdet av att bo centralt nedtonades. Därför hölls hyrorna i innerstaden konstlat låga.”
Då hyrorna inte steg i takt med efterfrågan minskade lönsamheten för fastighetsägare, som valde att sälja till hyresgästerna. Vinnarna blev dels de som fick köpa sina lägenheter och dels de som efter decennier i bostadskö lyckas få en äldre hyresrätt med låg hyra.
”En av dessa intervjuades nyligen av tidningen Hem & Hyra. Han hade varit med om en ombildning för 40 år sedan. Den lägenheten sålde han snabbt för att köpa en villa i Nacka. När barnen flyttat ut var det dags att casha in vinsten av 40 års köande; en lägenhet i ett smakfullt renoverat 1700-talshus där morgonkaffe och eftermiddagsyoga äger rum på gräsmattan med vid utsikt över Riddarfjärden och staden. Fantastiskt. Och hyran är låg, säger den lycklige hyresgästen, som ibland nyper sig i armen för att säkerställa att han inte drömmer.”
”Den enes dröm, den andres mardröm. Något är, som sagt, ruttet på huvudstadens bostadsmarknad.”